Λίμνη Στυμφαλίας: Αναγκάστηκαν να μην εγκρίνουν το σχέδιο καταστροφής

https://athens.indymedia.org/post/1560180/

από ΚΟΝΤΡΑ 14/06/2016 9:23 πμ.

Τον περασμένο Φλεβάρη αποκαλύψαμε ένα κυοφορούμενο έγκλημα σε βάρος του σημαντικού υδροβιότοπου της λίμνης Στυμφαλίας. Η Τράπεζα Πειραιώς μαζί με τοπικούς παράγοντες της Κορινθίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα LIFE Stymfalia, θέλουν να μετατρέψουν τον υγρότοπο της λίμνης σε αγρότοπο, κόβοντας περιοδικά τα καλάμια σε μεγάλη έκταση (600 στρέμματα το 2016, 900 στρέμματα το 2017 κ.οκ.), προκειμένου να εξασφαλίσουν φτηνή βιομάζα για την παραγωγή πέλετ.

Η ένταξη στο πρόγραμμα LIFE Stymfalia είχε γίνει χωρίς να ρωτηθεί η αρμόδια δασική υπηρεσία και έτσι το εν λόγω πρόγραμμα ήταν στον αέρα. Στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς που ήταν χρεωμένα με το πρόγραμμα, μαζί με ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, αγνοούσαν εν ψυχρώ τις μελέτες και την τριαντάχρονη δουλιά του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου Π. Καλλίρη για την ανάπτυξη του υγρότοπου της Στυμφαλίας και πίεζαν υπηρεσιακούς παράγοντες της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Δασών προκειμένου να ενδώσουν και να εισηγηθούν αντίθετα από τις επιστημονικές μελέτες του καθ’ όλα αρμόδιου προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου, προκειμένου ν’ ανοίξουν το δρόμο στη νομιμοποίηση της καταστροφικής επέμβασης στον υγρότοπο της λίμνης.

Οπως έχουμε τονίσει, τέτοιες επεμβάσεις απαγορεύονται στον υγρότοπο της λίμνης Στυμφαλίας, γιατί έχει χαρακτηριστεί ΚΑΖ (Καταφύγιο Αγριας Ζωής). Κι ενώ αυτό ήταν γνωστό σε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους υψηλά ιστάμενους, οι τελευταίοι πίεζαν προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης της καταστροφικής επέμβασης.

Παρά τις αφόρητες πιέσεις, όμως, οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν ενέδωσαν και δεν νομιμοποίησαν τις απαιτήσεις των υψηλά ιστάμενων υπηρεσιακών παραγόντων. Οταν ενημερωθήκαμε για το κυοφορούμενο σκάνδαλο, αρχίσαμε κι εμείς να αρθρογραφούμε από τις στήλες της «Κόντρας» (τα σχετικά δημοσιεύματά μας γνώρισαν ευρεία διάδοση στο Διαδίκτυο), καλώντας τους υψηλά ιστάμενους υπηρεσιακούς παράγοντες να σταματήσουν τις παράνομες πιέσεις τους και να εφαρμόσουν τη νομιμότητα, υπερασπιζόμενοι μια λίμνη με ιστορία πάνω από τρεις αιώνες.

Με τα πολλά, ο Γενικός Διευθυντής Προστασίας Δασών αναγκάστηκε να συγκαλέσει στην Αθήνα, την Πέμπτη 2 Ιούνη, σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων από την Αθήνα και την Πάτρα, για να δοθεί οριστική απάντηση στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα LIFE Stymfalia, ότι αυτή η επέμβαση δεν μπορεί να επιτραπεί στο υγρότοπο της λίμνης Στυμφαλίας και ότι αν θέλουν να κάνουν επέμβαση θα πρέπει να φέρουν νέα Διαχειριστική Μελέτη, που θα εγκριθεί από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου. Αυτή η απάντηση πρέπει να δοθεί από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, μετά από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, στελέχη της οποίας είναι οι Ν. Μπακουλόπουλος και Α. Καταρτζόπουλος.

Αναγκάστηκαν, λοιπόν, να μην εγκρίνουν την καταστροφική επέμβαση στον υγρότοπο της Στυμφαλία και έτσι να σωθεί, προς το παρόν, η λίμνη. Επειδή, όμως, τα καπιταλιστικά συμφέροντα ποτέ δεν παραιτούνται, θα επαγρυπνούμε συνεχώς.
Γεράσιμος Λιόντος

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *