Εξέγερση, σύγκρουση και κοινοτισμός στην Κολομβία

https://athens.indymedia.org/post/1559592

από rebelian 31/05/2016 12:06 πμ.

 

Για δεκαετίες, οι FARC έχουν οδηγήσει τον επαναστατικό αγώνα στην Κολομβία, αλλά τώρα οι αγρότες αναλαμβάνουν τον έλεγχο μέσω των κοινοτικών συνελεύσεων. των: José Antonio Gutiérrez D.,και Janet Biehl απο το Roar Magazine

Σε αυτή τη συνέντευξη, η Τζάνετ Μπιλ συζητά με τον José Antonio Gutiérrez D. – ένα ελευθεριακό ακτιβιστή και συγγραφέα που  ζει στην Ιρλανδία, όπου διδάσκει στο Trinity College – την ιστορία του επαναστατικού αγώνα στην Κολομβία, το ρόλο των FARC και τη μεταμόρφωση του αγροτικού κινήματος , το οποίο έχει αρχίσει να σχηματίζει κοινοτικές συνελεύσεις στην κολομβιανή ύπαιθρο και να πιέζει για την επαναστατική αλλαγή προς νέους και εμπνευσμένους τρόπους.

Τζάνετ Μπιλ: Ποια είναι η βάση της πάλης που συμβαίνει στην Κολομβία τώρα;
José Antonio Gutiérrez D.: Η Κολομβία έχει μία από τις χειρότερες διανομές γης στον κόσμο. Έχει περίπου 47 εκατομμύρια ανθρώπους, και από αυτούς, μόνο 3.000 ιδιοκτήτες κατέχουν το 53 τοις εκατό της γης. Δεν ξέρω άλλη χώρα με τόσο συγκλονιστική διανομή. Η σύγκρουση πάνω στο ζήτημα της γης πράγματι συμβαίνει εδώ και αιώνες, αλλά ένας ένοπλος αγώνας έχει αρχίσει από τα μέσα της δεκαετίας του 1940. Δεν είναι  ένας ένοπλος αγώνας και μόνο – η κουλτούρα της αγροτικής αντίστασης ξεκίνησε στη δεκαετία του 1930, οπότε μιλάμε σήμερα για μια ένοπλη και κοινωνική σύγκρουση. Υπάρχει ένα σημαντικό λαϊκό επαναστατικό κίνημα στην ύπαιθρο.
Οι μεγάλοι γαιοκτήμονες  δεν χρησιμοποιούν τη γη τους πολύ-παραγωγικά, με σκοπό την κερδοσκοπία, είτε επειδή θέλουν να αυξήσουν τις καλλιέργειες που προορίζονται για εξαγωγή. Πρόσφατα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάτω από τη γη, υπάρχει μια μάζα  ορυκτού πλούτου και είναι πλέον πίσω από αυτή, αλλά σε κάθε περίπτωση, η εισοδηματική νοοτροπία είναι σταθερά εδραιωμένη σε αυτή τη μορφή του καπιταλισμού. Για δεκαετίες έχουν αναγκάσει μικρούς ανεξάρτητους αγρότες να φύγουν από τη γη τους, χρησιμοποιώντας όλους τους τρόπους,  από δόλιες νομικές μεθόδους ως την  γυμνή βία.
Οι ιδιοκτήτες παραδοσιακά ήθελαν να τους απαλλοτριώσουν την γη, αλλά προσπάθησαν να τους κρατήσουν κοντά τους αγρότες ως εργάτες. Αυτό ήταν δύσκολο να γίνει, επειδή η χώρα είναι τόσο μεγάλη, και υπάρχει πάντα περισσότερο έδαφος στη ζούγκλα, έτσι ώστε οι αγρότες απλά μετακινούνταν μακρύτερα σε αυτό. Εγκατασταθούνταν σε ένα νέο κομμάτι γης, το καθάριζαν, το δούλευαν, και γίνονταν ανεξάρτητοι αγρότες και πάλι.
Αλλά μόλις εγκατασταθούν, οι μεγάλοι γαιοκτήμονες έρχονται  και ισχυρίζονται ότι κατέχουν τη γη, ότι έχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας. Οι αγρότες εκδιώκονται και πάλι, και αυτός ήταν ο ιστορικός κύκλος της σύγκρουσης γης στην Κολομβία. Τι μπορούν να κάνουν;  Μπορούν να κινηθούν ακόμα πιο μακριά στη ζούγκλα, αλλά αυτό θα αναπαράγει ακριβώς το ίδιο κύκλο.
Μερικές φορές η βία ξεφεύγει εκτός ελέγχου. Έτσι, για παράδειγμα, το 1946, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου της βίας μεταξύ Συντηρητικών και Φιλελευθέρων – τα δύο μεγάλα κόμματα – οι Συντηρητικοί χρησιμοποιούνται μαζική βία για να απομακρύνουν μικρούς αγρότες από τη γη τους, σε περιοχές όπου πλειοψηφία αποτελούσαν  οι  Φιλελεύθεροι. Αυτό έγινε με την υποστήριξη της Εκκλησίας και του κράτους. Σκότωσαν μερικούς από αυτούς χρησιμοποιώντας παραστρατιωτικούς ακροδεξιούς. Μερικές φορές ολόκληρες οικογένειες δολοφονήθηκαν. Στο  100 χρόνια Μοναξιάς του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες , υπάρχει ένα σηνείο  όπου τα παιδιά ενός από τους κύριους χαρακτήρες εκτελούνται συστηματικά το ένα μετά το άλλο. Αυτό αντανακλά πολύ καλά την τραγική ιστορία αυτής της χώρας.
Αλλά μερικές φορές αντισταθήκαν στην  εκτόπιση και την απαλλοτρίωση. Στο 1948-1949 Φιλελευθέροι αγρότες σχηματίζουν μια δύναμη ανταρτών για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Και το 1949 οι κομμουνιστές σχημάτισαν ομάδες αυτοάμυνας στο Tolima και σε τμήματα της Tequendama προκειμένου να αποτρέψουν την εκδίωξη των αγροτών . Αντιμετωπίζοντας αυτή την αντίσταση, οι ιδιοκτήτες, σε πολλές περιπτώσεις,  φοβίθηκαν και τράπηκαν σε φυγή.
Τα δύο σύνολα των ανταρτών ήρθαν σε επαφή το ένα με το άλλο. Οι κομμουνιστές ήταν πολύ καλύτερα οργανωμένοι, και σε αντίθεση με τους Φιλελεύθερους, που είχαν μια ιδεολογία και ένα κόμμα που τους υποστήριζε, επειδή η Φιλελεύθερη ηγεσία σύντομα φοβήθηκε τον ανταρτοπόλεμο και προσπάθησε να κατευνάσει την εκλογική τους περιφέρεια, και τέθηκε σε διακριτές συμμαχίες, σε πρώτη φάση, με τους Συντηρητικούς. Έτσι, κατά τη διάρκεια της πορείας της ένοπλης πάλης, Φιλελεύθεροι αγρότες  ριζοσπαστικοποιήθηκαν.
Στο τέλος του 1953, η στρατιωτική δικτατορία ήρθε σε συμφωνία στο ότι αν οι αντάρτες αποστρατεύονταν, θα μπορούσαν να έχουν αμνηστία. Αλλά ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν σε πλήρη εξέλιξη, και οι ΗΠΑ παρενέβησαν και είπαν ότι οποιαδήποτε  κάποια αμνηστία θα έπρεπε να εξαιρεί τους  κομμουνιστές, οι οποίοι θεωρήθηκαν ασυγχώρητοι. Έτσι, οι κομμουνιστές δεν πήραν την αμνηστία, και έτσι δεν αποστρατεύτηκαν. Και μερικοί Φιλελευθέροι αγρότες αποφάσισαν να παραμείνουν με τα όπλα στα χέρια απο το να  απελαθού  ή να σκοτωθούν από την κυβέρνηση. Στη συνέχεια, το 1958, οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί βρήκαν ένα τύπο καταμερισμού της εξουσίας, και ο συνεχής αποκλεισμός και παραγραφή των κομμουνιστών παρέμεινε στη θέση του.
Οι δύο αντίπαλες πλευρές συμφώνησαν;
Είναι ένα κλειστό πολιτικό σύστημα. Η Κολομβία έχει ένα πολιτικό σύστημα με τον μεγαλύτερο αποκλεισμό   που μπορείτε να σκεφτείτε. Σχεδόν κάθε πρόεδρος στην ιστορία της έχει σχέση με ένα άλλο. Πρόεδροι που να είναι πατέρας-γιός συμβεί πολλές φορές. Είναι περισσότερο σαν ένα πολιτικό σύστημα των καστών, ή μια κλειστή κοινωνική λέσχη.
Οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί σχημάτησαν το Εθνικό Μέτωπο για να μοιραστούν την εξουσία, και έθεσαν τη σειρά που την διέπει. Η άρχουσα ελίτ διατηρεί αυτό το σύστημα με τη βία, σπάζοντας κάθε εναλλακτική αριστερή πτέρυγα που ήρθε μόνη της. Κάθε φορά που ένα νέο πολιτικό κόμμα ή ένα κοινωνικό κίνημα, εμφανήστικε, η ελίτ δολοφονούσε τους ηγέτες.
Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία του Εθνικού Μετώπου έλαβε τέλος στη δεκαετία του 1970, ακόμα αυτή η λυσσαλέα αντίθεση στις εναλλακτικές παραμένει ως βαριά κληρονομιά. Στη δεκαετία του 1980 οι ηγέτες της Πατριωτικής  Ένωσης, καθώς και στελέχη και οπαδοί, σκοτώθηκαν, περίπου 6.000 θύματα σε μόνο πέντε ή έξι χρόνια. (Η Πατριωτική Ένωση ήταν ένα κόμμα της αριστεράς που σχηματίστικε ως μέρος μιας αποτυχημένης ειρηνευτικής συμφωνίας με τις FARC.) Είναι μια πολιτική γενοκτονίας – μπορούμε να επεκτείνουμε τον ορισμό της γενοκτονίας για να συμπεριλάβει τον αποδεκατισμό της πολιτικής αντίστασης μετά από αυτή την υπόθεση.
Πότε ήταν που σχηματίστηκε η FARC, και ποιοι είναι οι στόχοι της;
Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, ή FARC, ιδρύθηκαν το 1964.
Ο βασικός σκοπός ήταν ανέκαθεν η αγροτική μεταρρύθμιση. Επίσης ο σοσιαλισμός, αλλά αυτό είναι πιο φιλόδοξο από ό, τι προγραμματικό. Το πρόγραμμά τους είναι αγροτικό,  ενεργώντας ως μια ισχυρή αυτοάμυνα των αγροτών. Είναι επίσης ένας αντάρτικος στρατός , που  υπερασπίζετε τα διαιώματα γης  των αγροτών  μέσω των όπλων.
Η κολομβιανή κυβέρνηση αποκαλεί τις FARC, τρομοκράτες  και βομβαρδίζει τα στρατόπεδα των ανταρτών στη ζούγκλα. Συνήθως ο πόλεμος εναντίον των FARC πηγαίνει χέρι-χέρι με τη μαζική μετατόπιση της αγροτιάς, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του Σχεδίου Κολομβία, στην αρχή της νέας χιλιετίας.
Μιλώντας για το Σχέδιο Κολομβία, πόση στρατιωτική βοήθεια έχει η αμερικανική δώσει την Κολομβία;
Η Κολομβία είναι η τρίτη μεγαλύτερη αποδέκτης της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας μετά το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η Dana Priest αναφερθεί στην Washington Post ότι τα επίσημα ποσά χρηματοδότησης είναι στην πραγματικότητα μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ότι υπάρχουν πολλά μαύρα ταμεία, οπότε δεν γνωρίζουμε το πλήρες ποσό. Είναι εκπληκτικό το πόσο λίγο οι άνθρωποι στις ΗΠΑ ξέρουν για σχέδιο Κολομβία – δεν το παίρνουν στα σοβαρά, αλλά οι ΗΠΑ στηρίζει τον πόλεμο εδώ. Συνδέουν την Κολομβία με τα ναρκωτικά και τα καρτέλ των ναρκωτικών και τίποτα άλλο.
Πώς το εμπόριο ναρκωτικών τέμνονται με τον αγροτικό αγώνα;
Οι αγρότες  καλλιεργούν το φυτό της κόκας, προκειμένου να επιβιώσουν, διότι καμία άλλη καλλιέργεια δεν αναπτύσσεται τόσο καλά εκεί. Η υποδομή είναι φτωχή, και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να φέρει και άλλα είδη  προϊόντων στην τοπική αγορά, είναι σάπιο. Αλλά τα φύλλα κόκας δεν απαιτούν ένα ταξίδι στην αγορά – ένας τύπος έρχεται να το πάρει, μερικές φορές ακόμη και με ελικόπτερα – και παίρνουν πολλές συγκομιδές κάθε χρόνο. Έτσι, το φύλλο κόκας τους δίνει ένα εισόδημα που τους επιτρέπει να παραμείνουν στη γη.
Πρέπει να καταλάβετε, η βιομηχανία των ναρκωτικών δεν είναι μόνο αυτοί οι αγρότες συν ένα ζευγάρι  γκάνγκστερ. Είναι μια τεράστια επιχείρηση, με τη συμμετοχή της αστυνομίας,  πολιτικοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δικηγόροι, καπετάνιοι υποβρυχίων ,  πιλότοι  αεροπλάνων,  χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι,  άνθρωποι στην αγορά ακινήτων, ξέπλυμα χρήματος, επαγγελματίες φαρμακοποιοί, αρχές μπράβοι, και πολλοί άλλοι.
Ας πάρουμε το παράδειγμα της περιοχής Cauca στη νότια Κολομβία, μια μεγάλη παραγωγός κοκαΐνης. Το ένα κιλό βάσης κόκας έχει αξία $ 2.000. Μόλις αυτό μεταποιηθεί σε κοκαΐνη, αξίζει περίπου $ 3.500. Μέχρι τη στιγμή που παίρνει στη νότια ακτή του Μεξικού,  αποτιμάται σε περίπου $ 15.000. Στο βόρειο Μεξικό είναι $ 25.000. Μέχρι τη στιγμή που φτάνει τη Νέα Υόρκη, αξίζει $ 98.000 ή $ 100.000. Παντού στην πορεία, οι μεσάζοντες λ

αμβάνουν το ποσοστό τους. Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών πηγαίνει στους μεσάζοντες των ΗΠΑ.
Τώρα, οι περισσότερες από τις προσπάθειες για την εξάλειψη της κόκας γίνονται στην Κολομβία, διότι  θεωρείται εντάξει  να ψεκάζεις ή να βομβαρδίζεις τους αγρότες εκεί. Οι ΗΠΑ δίνει χρήματα στην Κολομβία για την εξάλειψη, αλλά η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί κυρίως κατά των ανταρτών, στις περιοχές που βρίσκονται υπό την επιρροή των FARC, και όχι σε περιοχές που ελέγχονται από τους παραστρατιωτικούς της δεξιάς, οι οποίοι λειτουργούν συχνά σε συμφωνία με τον εθνικό στρατό.
Το θέμα είναι, ότι  οι χαμηλότερες αλυσίδες παραγωγής είναι αυτές που απορροφούν τον κίνδυνο, οι αγρότες στην Κολομβία, και οι περιστασιακοί έμποροι δρόμου στις ΗΠΑ. Σε αυτούς πέφτει το κύριο βάρος του πολέμου κατά των ναρκωτικών. Οι χρήστες κοκαΐνης στη Wall Street ποτέ δεν αγγίχτηκαν. Ούτε οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι πωλητές ακινήτων, όλοι οι υπόλοιποι που συμμετέχουν στις πιο κερδοφόρες δραστηριότητες στον κλάδο αυτό. Είναι η αγροτιά που πέρνει το βάρος. Ο αντικατοπτρισμός των ναρκωτικών διαστρεβλώνει την κατανόησή μας για την βασική πραγματικότητα της ταξικής πάλης.
Κρίνοντας από τους δικούς του δεδηλωμένους στόχους , ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών υπήρξε μια αποτυχημένη πολιτική. Αλλά κρινόμενος απο τους ανείποτους στόχους του, όπως ο Νόαμ Τσόμσκι θα έλεγε, αυτός είναι πολύ επιτυχημένος. Πετυχαίνει να οδήγησει τις τιμές των φαρμάκων προς τα επάνω. Και όντας μια εγκληματική πράξη αποτελεί μέρος αυτού που κάνει τη βιομηχανία των ναρκωτικών κερδοφόρα. Επίσης, βοηθά να οδηγήσει τους αγρότες μακριά απο την γη τους , και επιτρέπει στις ΗΠΑ να αναμιχθούν στις υποθέσεις της  Λατινική Αμερική  με απόλυτη ατιμωρησία, ως κάποιας μορφής ηθικού σταυροφόρου.
Εάν οι ΗΠΑ πραγματικά ήθελαν να απαλλαγούμε από τη βιομηχανία των ναρκωτικών, θα υποστηρίζαν βιώσιμες οικονομικές εναλλακτικές λύσεις, αλλά προφανώς εκείνοι που κερδίζουν  δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για να σταματήσει η βιομηχανία των ναρκωτικών. Εν τω μεταξύ, οι ίδιοι οι αγρότες θέλουν εναλλακτικές λύσεις για την κόκα. Δεν θέλουν να αγωνίζονται ενάντια   στα προγράμματα εξάλειψης όλη την ώρα. Χρειαζόμαστε μια νέα μη κατασταλτική προσέγγιση που τους αποποινικοποιεί. Και αυτό απαιτεί την ανάπτυξη βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων για την αγροτιά.
Είμαι έντονα υπέρ της νομιμοποίηση. Δεν χρησιμοποιώ ναρκωτικά ο ίδιος – Η γνώμη μου καθαρά βασίζεται σε ηθικά, κοινωνικά, πολιτικά και νομικά επιχειρήματα. Πίσω στο 1920, όταν η κοκαΐνη για πρώτη φορά έγινεπαράνομη, ο Ιταλός αναρχικός Ερρίκο Μαλατέστα είπε ότι πρέπει να νομιμοποιηθεί. Αντί για την απαγόρευση αυτή, είπε, θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους σχετικά με τις επιπτώσεις της, ώστε να μπορούν να πάρουν μια τεκμηριωμένη απόφαση. Αυτό ήταν μια τέτοια προοδευτική άποψη για το τότε! Σε κάνει να αναρωτιέσαι ότι πρέπει να ακούς περισσότερο τους αναρχικούς!
Ποια είναι η συμμετοχή των FARC στο εμπόριο ναρκωτικών;
Οι FARC φορολογούν την παραγωγή κόκας γιατί έχει να θρέψει έναν αντάρτικο στρατό πολλές χιλιάδες άνδρες και γυναίκες και να τους κρατήσει στα όπλα. Φορολογεί και ρυθμίζει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες στην επικράτειά της επιρροής της – κόκα, καφέ, ορυχεία-εξορυκτικές δραστηριότητες τα πάντα.
Έχει  εξουσίες  φορολόγισης – αυτό σημαίνει ότι ελέγχει ορισμένες περιοχές;
Ναι, και σε αυτές τις περιοχές πολλοί αντιλαμβάνονται τις FARC ως τη νόμιμη αρχή. Αυτό είναι ένα γεγονός. Η κυβέρνηση, η οποία τώρα συμμετέχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τις FARC, έχει αρχίσει να το αναγνωρίζει αυτό για πρώτη φορά.
Μπορεί κρατική αστυνομία να πάει σε αυτές τις περιοχές;
Υπάρχουν περιοχές όπου η αστυνομία μπορεί να πάει μερικές φορές, άλλες φορές, δεν μπορεί. Αλλά ακόμα και αν πάνε, αντιμετωπίζουν μαζική αντιπολίτευση – οι κοινότητες είναι εχθρικές προς αυτούς. Όπως το Sumapaz, το οποίο είναι πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Μπογκοτά. Πρόκειται για μια περιοχή αγροτών. Η αστυνομία μπορεί να πάει εκεί, αλλά λόγω των μαζικών δράσεων του 2008-9, οι άνθρωποι δεν θα τους δώσουν νερό ή δεν θα  πουλήσουν τίποτα, και τα καταστήματα είναι κλειστά, όταν ο στρατός μπήκε εκεί.  Η εχθρότητά τους προς τους στρατιώτες καθιστά σαφές ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι, κατι το οποίο έχει τεράστιο αντίκτυπο στο ηθικό τους.
Και σε άλλες περιοχές οι FARC έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν, αλλά δεν μπορούν, επειδή οι άνθρωποι δεν τους θέλουν. Σε ορισμένες περιοχές, οι FARC δεν  μπορεσε να μπεί  γιατί οι άνθρωποι είναι πάρα πολύ καθολικοί, πολύ συντηρητικοί. Οι FARC έχουν όπλα, αλλά δεν μπορούν να πάρουν μια θέση εκεί. Ο Μάο είπε ότι η δύναμη προέρχεται από την κάννη ενός όπλου, αλλά ήταν λάθος, ιδιαίτερα στην κολομβιανή περίπτωση. Μπορείτε να έχετε τα όπλα, αλλά αν οι άνθρωποι δεν σε αποδέχονται, έχετε φύγει, είτε είναι για μικρή ή μεγάλη περίοδο.
Η παρουσία των FARC ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή. Υπάρχει μια συνεχής διαπραγμάτευση μεταξύ των ανταρτών και των κοινοτήτων. Δεν έχουν τις ίδιες πολιτικές παντού. Νομιμότητα προέρχεται από ένα είδος οφθαλμό αντί οφθαλμού. Αυτό είναι το πώς έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την κυριαρχία τους σε ορισμένες περιοχές της Κολομβίας για πενήντα χρόνια.
Είναι οι FARC μαρξιστές;
Επισήμως, ναι. Αλλά η πρακτική τους είναι πολύ πιο σημαντική από την ιδεολογία τους, και πολύ πιο ενδιαφέρουσα.
Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο, γιατί η κυβερνητική προπαγάνδα προσπάθησε να τους δείξει ως αντι-ιδεολογικούς ληστές υαγμένους στην καταστροφή του πολιτισμού και ό, τι ιερού. Ακαδημαϊκοί έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη και τη λεγόμενη «οικονομική θεωρία της σύγκρουσης» για να αποδείξουν ότι είναι απλά άπληστοι αντάρτες που προσπαθούν να κερδίσουν απο  τα χρήματα της κοκαΐνης.
Είναι ιδεολογική, αλλά είναι ένας στρατός αγροτών ανταρτών – είναι μια πολύ πρακτική προσέγγιση. Η  ιδεολογία τους επηρεάζεται από ορισμένες αναγνώσεις, αλλά ως επί το πλείστον εργάζονται τα πράγματα στην πορεία τους. Οι αρχικοί ηγέτες των FARC ήταν αγρότες που δεν είχε καν πάει στο γυμνάσιο. Ό, τι ήξεραν ιδεολογικά ήταν αυτό που πήραν από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ποτέ δεν είχαν κανέναν σαν τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν για   ιδεολογική κατάρτηση, υπήρχαν όμως και κάποια  μορφωμένα στελέχη, ιδεολογικά μιλώντας.
Το 2008 ένας σημαντικός πνευματικός άνθρωπος, ο Alfonso Cano, έγινε διοικητής των FARC. Εκπαιδεύτηκε ως ανθρωπολόγος. Ήταν πνευματικά ανήσυχος. Αναρωτιόταν πραγματικά, ποιος είναι ο δρόμος προς τα εμπρός; Είναι αυτός που είπε, θα πρέπει να ξαναχτίσουν τις σχέσεις με τις κοινότητες στις περιοχές όπου, λόγο της πολεμικής προσπάθειας και μιας σειρας λαθών, είναι  τεταμένες. Πρέπει να ακούμε περισσότερο, κάνουμε ένα βήμα πίσω, αφήνουμε περισσότερο χώρο για αυτονομία. Σκοτώθηκε το 2011. Εκείνη την εποχή που σκοτώθηκε, διάβαζε Τσόμσκι, για παράδειγμα, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης.
Το αγροτικό κίνημα είναι δεκτικό σε νέες αριστερές ιδέες –  θέλουν να δουν εναλλακτικές λύσεις. Αλλά μερικές φορές δεν έχουν το πολιτικό ή ιδεολογικό στοιχείο. Νομίζω ο Δημοκρατικός συνομοσπονδισμός του κουρδικού κινήματος θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμος καθώς οι κοινότητες προσπαθούν να χτίσουν την αυτονομία σε πολλές περιοχές και οι κάθετες μεθόδοι στο επαναστατικό κίνημα γίνονται όλο και πιο ευέλικτοι.
Ποιες είναι οι σχέσεις των FARC με άλλες ομάδες στην αριστερά;
Οι FARC είναι μόνο μια μορφή αντίστασης από πολλές. Οι άνθρωποι που δεν συμφωνούν με αυτή, αλλά θέλουν να μεταρρυθμίσουν τη γη μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα με αυτήν. Παρά τον πολύ σεχταρισμό στην αριστερά, μπορείτε να δείτε να κάνουν μια πραγματική προσπάθεια για τις σχέσεις τους με  διάφορους τομείς να είναι συνεργάσιμοι. Ορισμένοι αριστεροί τομείς καταδικάσουν από το χέρι ορισμένους τρόπους αντίστασης ή τους απομονώνουν, αλλά αυτό είναι λάθος, γιατί είμαστε όλοι μέρος του αγώνα για να αλλάξουμε τις δομές της ανισότητας και της καταπίεσης. Οι άνθρωποι θα αντισταθούν με κάθε τρόπο που μπορούν.
Είμαι αναρχικός, και μπορώ να συνεργαστώ με ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως μαρξιστές-λενινιστές επειδή το πρόβλημα της γης είναι ένα τέτοιο μεγάλο πρόβλημα, και λόγω του προβλήματος της διάλυσης της κρατικής τρομοκρατίας στην Κολομβία. Μπορούμε να συνεισφέρουμε όλοι κάτι. Αλλά ο σεχταρισμός παραμένει μια μεγάλη πρόκληση σε ορισμένους κύκλους.
Η κυβέρνηση έχει δαιμονοποίηση τους αγρότες για αιώνες και καταδικάζει τις FARC ως τρομοκράτες. Αλλά οι FARC υπάρχουν επειδή η κυβέρνηση έχει  εξοντώσει την   αντιπολίτευση. Εμείς δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην δώσουμε αξία σε όλη αυτή την προπαγάνδα, η οποία στην Κολομβία είναι τόσο μεγάλη όσο με άλλους αγώνες, όπως ο κουρδικός αγώνας.
Εμείς μπορούμε ή οχι να λάβουμε μέρος στον ένοπλο αγώνα, αλλά χωρίς τις FARC, δεν θα υπάρξει λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Οι FARC είναι αναπόσπαστο μέρος του αγώνα. Και είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι μέσα από την ένοπλη δύναμη που η αγροτιά εξακολουθεί να υπάρχει στην Κολομβία. Σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν γίνει εργάτες γης ή θα είχε  μετακινηθεί προς τις πόλεις για να ζει σε παραγκουπόλεις.
Όταν οι FARC έχουν τον έλεγχο μιας περιοχής,  διαχειρήζονται  τα πράγματα δημοκρατικά;
Παραδοσιακά, οι FARC  είναι οι de facto κυβερνήτες, ως η πολιτική τάξη. Είχαν τρέξει το σύστημα δικαιοσύνης,  οργάνωσαν τα πράγματα, αποφάσισαν για την αναδιανομή της γης, και οργάνωσαν την κοινωνία σε ένα είδος στρατιωτικού κομμουνισμού. Αλλά για τα τελευταία δέκα χρόνια έχει υπάρξει περισσότερος χώρος για τις κοινοτικές μορφές του συνεταιρίζεσθαι.
Αυτό συνεπάγεται οριζοντιότητα.
Ναι, δειλά, ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων έρχεται να ύπαρξη, αν και θα ήθελα να ήταν πιο οριζόντια. Αλλά κάθε αγώνας είναι αυτό που είναι, και θα πρέπει να συνεργαστείτε με ό, τι έχετε και να προσπαθήσετε να βελτιωθήτε κάθε μέρα. Αλλά υπάρχει μεγάλη συμμετοχή σήμερα, πολύ περισσότερη από ό, τι στην παραδοσιακή πολιτική. Η δύναμη των ανταρτών έχει κάνει ένα βήμα πίσω, και  ο χώρος έχει ανακτηθεί από τις κοινότητες που εργάζονται σε ένα πιο αυτόνομο τρόπο. Αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει σε πολλά μέρη της χώρας. Οι άνθρωποι έρχονται σε συνεδριάσεις. Μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα στις συνελεύσεις.
Τι συνελεύσεις;
Κοινοτικές συνελεύσεις, που ονομάζεται Juntas de Acción Comunal, κάτι σαν επιτροπές τοπικής δράσης. Δημιουργήθηκαν από το κράτος πίσω στη δεκαετία του 1950 – η κυβέρνηση είπε ότι θα πρέπει να οργανώσει τη χώρα, και οι άνθρωποι πρέπει να σχηματίσουν κοινοτικές ενώσεις που να είναι σε μια άμεση σύνδεση με το κράτος. Το έκαναν για λόγους αντιεξέγερσης. Αλλά οι άνθρωποι ενεπλάκισαν σε αυτές, και τελικά έδειξαν συμπάθεια στις ιδέες της αριστεράς ή τους αντάρτες, και έγιναν οι κοινοτικές συνελεύσεις, μια μορφή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ορισμένες περιοχές, οι FARC θα έχει το πάνω χέρι, αλλά σήμερα έχουν κάποια αυτονομία. Και παίρνουν έναν πιο κεντρικό ρόλο στις τοπικές υποθέσεις. Είναι η ανάληψη των υποδομών, η διαχείριση της δικαιοσύνης, η οργάνωση αναψυχής και αθλητισμού. Γίνονται βασικα  μια μορφή αυτοδιοίκησης.
Σε αυτές τις εμπειρίες της μεγαλύτερης αυτονομίας, η αγροτιά σε ορισμένες παραδοσιακές περιοχές της αντίστασης έχουν αρχίσει να οικοδομούν τις  Zonas de Reserva Campesina. Αυτό είναι ένα συνταγματικό εργαλείο, που οι αγρότες έχουν υιοθετήσει και τροποποιήσει ώστε να χωρέσει το δικό τους συμφέρον της προστασίας της οικονομίας των  αγροτών και να κρατήσουν τα επίπεδα αυτονομίας στο εσωτερικό της χώρας.
Αυτές οι εμπειρίες είναι εμβριακές, αλλά μερικές από αυτές είναι πολύ ενδιαφέροντες και θα μπορούσαν να είναι οι σπόροι ενός νέου πιο οριζόντιου και πιο αυτοδιαχειριζόμενου έργου στα σκαριά, αν και υπάρχουν δυνάμεις που τραβούν προς όλες τις κατευθύνσεις, από την κυβέρνηση που δέχεται έναν περιορισμένο ρόλο για αυτους ως μέσο για την παροχή φθηνού εργατικού δυναμικού σε κοντινές βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, στους κοινωνικά δημοκρατικούς και αυταρχικούς τους τομείς που τις βλέπουν από την άποψη της εκλογικής βάσης στήριξης και ως ένα μέσο για να διοχετεύουν κάποια κεφάλαια για την “οικοδόμηση της ειρήνης», σε εκείνους όσους το βλέπουν πραγματικά ως έναν τρόπο για την οικοδόμηση της αυτονομίας.
Μπορεί οι κοινοτικές συνελεύσεις να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη γη;
Φυσικά. Το κράτος δεν είναι παρόν. Σε πολλές περιοχές  υπάρχει αυτή η αυτο-κυβέρνηση, και οι άνθρωποι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Ποιος είναι ο ρόλος των FARC;
Οι FARC, πρώτα απ ‘όλα, έχουν επιτρέψει στους αγρότες να υπάρχουν σε πολλές περιοχές λόγω της ισχυρής αντίστασης. Όπως είπα, παραδοσιακά  αποτελούν την πολιτική τάξη, αλλά όχι πια, όχι στον ίδιο βαθμό ούτως ή άλλως. Τώρα μπορούν να δρουν ως ακτιβιστές, αλλά δεν μπορούν να τρέξουν την παράσταση μόνοι τους.
Στη δεκαετία του 2000 οι FARC ήρθαν να  κατανοήσουν ότι δεν ήταν απαραίτητα οι καλύτεροι άνθρωποι για να λύσουν τα προβλήματα, όταν βρέθηκαν σε εσωτερικούς  καυγάδες, για παράδειγμα. Διότι, αν κάνουν κάποιο λάθος, οι άνθρωποι θα πέσουν πάνω τους. Αλλά αν κάποιος εντός της κοινότητας κάνει ένα λάθος, οι άνθρωποι μπορούν να το λύσουν.
Μήπως κάποιος κάλεσε τις FARC να συμμετέχουν στις συνελεύσεις;
Όχι, θα πρέπει να είστε μέλος της κοινότητας. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι δεν αποδέχονται ελεύθερη παρέμβαση. Αν θέλετε να είστε στην κοινότητα, θα πρέπει να συμμετάσχετε σε αυτή.
Είναι λάθος να σκευτόμαστε ότι οποιαδήποτε από αυτές τις οργανώσεις, ήτε είναι οι Ζώνες Αγροτικών Ρεζερβών, Αγροτικές Ενώσεις ή Τοπικές Επιτροπές Δράσης, ως απλές βιτρίνες της εξέγερσης, των FARC ή  οποιοδήποτε άλλου από τα δύο αντάρτικα που υπάρχουν  στη χώρα – ο ELN και το μικρότερο EPL.

Οι οργανισμοί είναι αυτόνομοι αν και συνυπάρχουν και υπάρχουν οργανικοί δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί με τα χρόνια της αντίστασης και πάνω στα κοινόχρηστα εδάφη, χώρους και τον κοινωνικό ιστό. Οι άνθρωποι δεν είναι απλώς ανδρείκελα, αλλά είναι φορείς σε μια πολύ ευρεία διαδικασία της αντίστασης και της δημιουργίας κάτι νέου.
Έχουν οι FARC σχηματίσει την δική εδαφική ελίτ;
Όχι, και αυτό είναι επειδή έχουν οργανική σχέση με τις κοινότητες. Δεν είναι σωτήρες από το εξωτερικό – έχουν   ήδη δεσμούς κοινότητας. Αυτός είναι ο λόγος που συχνά ονομάζεται απλά «τα παλικάρια”. Επιχειρούν στις περιοχές απο όπου προέρχονται. Δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τη συναίνεση του λαού. Αυτή είναι η πραγματικότητα, ανεξάρτητα  αν τους αρέσει ή όχι.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε  αυτό το σημείο, επειδή η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να προσπαθήσει να απεικονίσει τις FARC ως απαλλοτριωτές γης, όταν στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από τη γη που έχουν πάρει, έχουν διανεμηθεί μεταξύ των ανθρώπων. Και τώρα, σε τομείς όπως η Llanos del Yari, Καγκουάν, και Planadas, η κυβέρνηση κατηγορεί τους τοπικούς αγρότες οτι  είναι ανδρείκελα που φυλάνε τα εδάφη των διοικητών των ανταρτών, όταν η γη έχει δουλευτεί και ανήκει σε αυτούς για δεκαετίες, λόγω της πραγματικότητας της σύγκρουσης στην Κολομβία.
Παραδόξως, η κυβέρνηση έκανε τα στραβά μάτια στα περισσότερα από έξι εκατομμύρια εκτάρια που απαλλοτριώθηκαν απο μικρούς αγρότες από κτηνοτρόφους βοοειδών  και  γεωκτήμονες τα τελευταία είκοσι χρόνια, διαμέσου παραστρατιωτικών με οργανική σχέση με το στρατό!
Προσπαθούν οι FARC  να επεκτείνουν τις περιοχές επί των οποίων έχει τον έλεγχο;
Μερικές φορές, όταν υπάρχει ένα στρατηγικό συμφέρον να εμποδίσει ο στρατός, θα προσπαθήσουν να πάνε σε ένα μέρος στρατιωτικά. Αυτό μπορεί να τελειώσει άσχημα, επειδή πολλά λάθη έχουν γίνει, όπως αυταρχισμοί και μιλιταριστικές αποκλίσεις, μια καταπιεστική προσέγγιση κατά των κοινοτήτων που δεν είχαν μεγάλη έκθεση σε αυτούς στην πρώτη θέση, και άλλες φορές υπήρξαν σεχταριστικές δολοφονίες ή βία λόγω  παραπληροφόρησης. Αυτό τους έβλαψε σε ορισμένα σημεία. Αλλά προτιμούν να επεκτείνουν πολιτικά και είναι πιο επιτυχής όταν το κάνουν με αυτόν τον τρόπο.
Όπως είπα, στην περίπτωσή τους, η εξουσία δεν προέρχεται από την κάννη των όπλων. Οι  FARC έρχοντε σε επαφή με άλλες κοινότητες οργανωτικά, στέλνουν οργανωτές, χτίζουν συμμαχίες. Αλλά όταν πηγαίνουν σε μια νέα περιοχή όπου δεν έχουν μεγάλη  ιστορία και να κάνουν ένα ή δύο λάθη, οι άνθρωποι κλείνουν αμέσως τις πόρτες τους σε αυτούς. Το FARC εξαρτάται από τη συναίνεση. Είναι σε σταθερή επαφή, σταθερή διαπραγμάτευση.
Τι κάνει τις FARC να είναι αποδεκτές;
Φέρνουν κοινοτική σταθερότητα και δημιουργούν τάξη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν έχετε ένα πλεούμενο πληθυσμό, όπως στην Κολομβία. Στη δεκαετία του 1980 υπήρξε  πολύ μετανάστευση από τις πόλεις στην ύπαιθρο – άνθρωποι ήρθαν για να πάρουν τα φύλλα κόκας και έφεραν όλες αυτές τις κακίες τους. Εκεί θα μπορούσε να υπάαρξει ένα κύμα εγκληματικότητας, κλοπών, τον αλκοολισμού,  πορνείας – κοινωνικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν τον εκσυγχρονισμό και την ταχεία ανάπτυξη, τόσο διαδεδομένη σε μεταλλευτικά κέντρα ή περιοχές  γρήγορης επέκτασης και κυμαινόμενων πληθυσμών.
Αλλά οι FARC διατηρούν την κοινωνική τάξη, θέτουν τους κανόνες, και οι άνθρωποι το εκτιμούν αυτό. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να πιήτε ποτό μετά από ορισμένη ώρα, δεν μπορείτε να μεταφέρετε όπλα στο δρόμο, δεν μπορείτε να πάτε σε ένα μπαρ με ένα μεγάλο μαχαίρι. Πρόκειται για κανόνες συνύπαρξης. οι Κοινοτήτων τους εκτιμούν. Αν θέλουν να ζήσουμε μαζί, πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες. Οι FARC διαπραγματεύονται με την κοινότητα τι είναι σημαντικό για αυτήν. Πολλά από αυτά είναι η διαπραγμάτευση.
Τώρα πρόσφατα, τα τελευταία 10 ή 15 χρόνια, οι FARC έχουν κάνει ένα βήμα πίσω από τον έλεγχο των κοινοτήτων, λέγοντάς τους ότι θα πρέπει να οργανωθούν. Και μερικές κοινότητες θα πούν, «Τώρα χριαζόμαστε να μείνουμε μόνοι , χριαζόμαστε να λειτουργούνμε τους δικούς μας χώρους, θέλουμε τη δική μας αυτονομία, το δικό μας είδους των κοινοτικών συνελεύσεων.”
Αλλά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βλέπουν τις FARC ως το απόλυτο επιβολής των συλλογικών αποφάσεων. Αν κλέψω μια κότα, η κοινοτική συνέλευση θα έρθει και μου πει για να την δώσω πίσω. Αν δεν συμφωνείσω, θα μου δώσει δύο προειδοποιήσεις. Και μόνο η τρίτη προειδοποίηση δίνεται από τις FARC. Οι  FARC κινουνται μόνο κατόπιν αιτήματος των κοινοτικών συνελεύσεων.
Τι γίνεται με τα θέματα ισότητας των φύλων; Οι γυναίκες πολεμάνε στο αντάρτικο στρατό των FARC;
Ναι, το 40 τοις εκατό των FARC είναι γυναίκες. Αυτή είναι μια νέα εξέλιξη, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Πολύ πρόσφατα, οι γυναίκες άρχισαν να έχουν τους δικούς τους χώρους, και πάλι, πολύ αργά.
Πρέπει να καταλάβετε ότι  είναι ακόμα παραδοσιακές αγροτικές κοινωνίες όπου οι γυναίκες δεν έχουν υποστεί την καλύτερη συμπεριφορά, αλλά μέσα από την πορεία του ένοπλου αγώνα, η κατάσταση των γυναικών έχει αρχίσει να αλλάζει. Οι γυναίκες αρχίζουν να γίνονται ηγέτες σε κοινότητες, και είναι σεβαστές. Η αγροτική ένωση της Κολομβίας έχει πρόσφατα συστήσει γυναικείο  τμήμα  και όλα αυτά είναι μέρος ενός ευρύτερου αγώνα.

Πηγαίνοντας πίσω στους αντάρτες, οι γυναίκες έχουν ακόμη γίνει διοικητές, το οποίο αλλάζει εντελώς τον τρόπο που η κοινότητα τις βλέπει, ώς  ανθρώπους με ικανότητες. Σε αυτές τις κοινότητες δεν μπορείτε να κακομεταχειριστήτε μια γυναίκα.
Υπάρχουν δύο κεφαλικά αδικήματα . Το ένα  είναι να είσαι πληροφοριοδότης της αστυνομίας, και το άλλο είναι ο βιασμός. Οι FARC μπορούν να είναι αμείλικτες όσον αφορά την αντιμετώπιση σεξουαλικών εγκλημάτων. Επιβάλλει μια καταδίκη σε θάνατο για βιασμό και δεν   mess γύρω απο αυτό.
Γιατί;
Επειδή στη δεκαετία του 1940 οι Συντηρητικοί πράταν βιασμούς για να  εκφοβισουν την αντιπολίτευση, και υπάρχει ένα βαθύ τραύμα γι ‘αυτό. Η ενδοοικογενειακή βία επίσης αντιμετωπίζεται σοβαρά . Αν πιάσει ένα σύζυγο ξυλοδαρμό της συζύγου του, αυτός πρέπει να φύγει. Δεν θα τον σκοτώσουν, αλλά θα τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει την κοινότητα. Και μερικά πατριαρχικά στοιχεία δυσανασχετούν αυτό.
Μήπως αυτη η λαμπρή στάση προέρχεται επίσης από τη συμμετοχή των γυναικών;
Βοήθησε. Αλλά όταν ανέφερα την απαγόρευση του βιασμού, εννοούσα βιασμό ως τέτοιο, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού των ανδρών. παραστρατιωτικοί δεξιάς  χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση των ομοφυλόφιλων ανδρών βάναυσα, βάζοντας ένα ραβδί στο πρωκτό τους μέχρι να ματώσουν μέχρι θανάτου.
Ξέρετε η Λατινική Αμερική είναι πολύ πιο ανοιχτή, όταν πρόκειται για τη σεξουαλικότητα – είναι πιο ορατή, συμπεριλαμβανομένων των LGBTI. Είναι πιο εύκολο να είναι έξω από το ντουλάπι εδώ από ό, τι σε άλλα μέρη. Ορισμένοι ηγέτες της κοινότητας τυχαίνει να είναι LGBTI, όπως ορισμένοι αγρότες  ηγέτες  σε κοινοτικές συνελεύσεις στο Putumayo που είναι ομοφιλόφιλοι. Τους σέβονται. Φυσικά υπάρχει ακόμα πολλή αλαζονεία, αλλά η κουλτούρα αλλάζει.
Οι FARC ακολουθούν μια ισχυρή γραμμή οτι οι LGBTI  πρέπει να είναι σεβαστοί , ακόμα και αν ο καθένας δεν μπορεί το κατανοήσει πλήρως, ακόμα και μέσα στις τάξεις τους. Αλλά αν βρεθήτε να  κακομεταχειρίζεστε ένα γκέι άτομο, μπορείτε να εκδιωχθήτε από την κοινότητα. Κατόπιν αιτήματος της κοινότητας, οι FARC θα παρέμβουν. Πέστε ότι υπάρχει μια περίπτωση βιασμού ή  ενημέρωσης της αστυνομίας, μια κοινότητα δεν θα αποδώσει  τη θανατική ποινή,  δεν μπορεί και δεν θέλει. Οι FARC θα έρθουν στο χωριό και θα αποδώσουν την ποινή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι μια διαπραγμάτευση, όπως  αν μια κοινότητα πεί, “Απλά να τους εκδιώξετε, οχι να  τους σκοτώσετε”, τότε θα πρέπει ακριβώς να εκδιωχθούν. Υπάρχει πολύς χώρος για διαπραγμάτευση και αυτό πρέπει να τονιστεί.
Υπάρχει κάποια Ζαπατιστική επιρροή ;
Καμία. Οι εξελίξεις είναι ως επί το πλείστον εγχώριες. Οι FARC είναι ένα ισχυρό κίνημα ανταρτών, και τείνουν να δούν τους Ζαπατίστας ως μη πραγματικά αγωνιζόμενους το κράτος, αλλά περισσότερο ως ένα κοινωνικό κίνημα από μια μακρινή χώρα, και δεν μπορούν να σχετίζονται με αυτή την εμπειρία πραγματικά. Αλλά οι FARC θα έχουν πολύ χρόνο για το κουρδικό κίνημα, για παράδειγμα. Κατά τη γνώμη μου, ο κολομβιανός λαός γενικά, αλλά ιδιαίτερα τα κινήματα της υπαίθρου , έχουν τόσα πολλά να μάθουν από το Κουρδιστάν.
Πώς,εσείς  ως αυτο-οριζόμενος αναρχικός, αξιολογείτε  συνολικά τις FARC;
Είναι μία αντιστασιακή οργάνωση χωρικών αρκετά δυσφημιζόμενη από τα ΜΜΕ. Δεν είναι άγγελοι, αλλά προσπαθούν να υπερασπιστούν την αγροτιά σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Σε μια πολύ πατριαρχική και αυταρχική κοινωνία, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια επαναστατική δομή στο καλύτερο των δυνατοτήτων τους.
Ήταν μια διαδικασία μάθησης. Έχουν αυταρχικέ και ιεραρχικές κακίες. Αλλά η μαζική πάλη έφερε μαζί πολλές κοινότητες. Έχουν γίνει προσπάθειες για τον εκδημοκρατισμό, για να δημιουργηθεί μια πραγματική συμμετοχική πολιτική με την άμεση δημοκρατία. Αυτό δεν ήταν εύκολο, για πολιτιστικούς, κοινωνικούς, και όλων των είδων τους λόγους.
Μερικές φορές οι σοσιαλδημοκράτες στην Κολομβία λένε ότι παραστρατιωτικοί δεξιοί και οι FARC μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά αυτό είναι σκουπίδια. Οι FARC έχουν σαφώς προσπαθήσει να έχουν ένα διαφορετικό είδος σχέσης με τις κοινότητες, με σεβασμό. Έχουν προσπαθήσει να οργανώσουν και να επιφέρουν ουσιαστική κοινωνική αλλαγή. Έχουν προσπαθήσει να κάνουν κριτική και αμφισβητούν τα στερεότυπα των φύλων, ίσως όχι στο βαθμό που  θα θέλαμε να δούμε, αλλά προσπαθούνε. Είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Υπάρχουν δυνάμεις που κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις. Αλλά στις αγροτικές κοινότητες έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο. Σε γενικές γραμμές, δεν είναι άνθρωποι που προσπαθούν να έχουν εξουσία για την εξουσία.
Είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες για μια ειρηνική διαπραγμάτευση έξω από την ένοπλη σύγκρουση και να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες των αμέτρητων λαϊκών και αγροτικών οργανώσεων που προσπαθούν να καταγγείλουν τις δυσκολίες της οικοδόμησης μιας εναλλακτικής στην Κολομβία
Υπάρχει ένα ζωντανό λαϊκό κίνημα που εργάζετε γύρω από θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα γης, την κυριαρχία των τροφίμων, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Νομίζω ότι έτσι μπορούν να γίνουν πολλά από την άποψη της διεθνούς αλληλεγγύης προς την Κολομβία. Εάν η σύγκρουση έρχεται στο τέλος, μπορούμε να αφήσουμε τις κοινότητες σε ε΄είνο που θέλουν να είναι, και εμείς πρέπει να εγγυηθούμε ότι τα βασικά τους δικαιώματα γίνονται σεβαστά και ότι μπορούν να συνεχίσουν να αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς να σφαγιάζονται από το κράτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *