Οικολογική καταστροφή μαμούθ στην Καλιφόρνια – Συνεχίζεται ανεξέλεγκτη έκλυση μεθανίου στην ατμόσφαιρα

http://www.zougla.gr/perivallon/article/ikologiki-katastrofi-mamou8-stin-kalifornia—sinexizete-anekselegti-eklisi-me8aniou-stin-atmosfera-1282636

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016, 15:23
Τον Οκτώβριο του 2015 μια υπόγεια μονάδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Αλίζο Κάνυον της Καλιφόρνιας, εξερράγη με συνέπεια εδώ και τρεις μήνες να εκλύονται τεράστιοι όγκοι μεθανίου στην ατμόσφαιρα της Γης.

Αξιωματούχοι της Πολιτείας και ειδικοί υποστηρίζουν ότι έχουν διαρρεύσει πάνω από 65 χιλιάδες τόνοι μεθανίου στην ατμόσφαιρα χωρίς να φαντάζει κάποια ορατή λύση στον ορίζοντα.

Το αέριο διαρρέει με ρυθμούς της τάξης των 50 τόνων ανά ώρα.

Μέχρι στιγμής οι μηχανικοί της εταιρείας Southern California Gas Company δεν έχουν καταφέρει να σφραγίσουν τους αγωγούς όπου παρουσιάζονται οι διαρροές ούτε καν να επιβραδύνουν τη ροή του αερίου με την έγχυση υγρού στο πηγάδι.

Η κατασκευή ενός βοηθητικού πηγαδιού μέσω του οποίου η διαρροή θα σταματήσει στην πηγή δεν θα είναι εφικτή μέχρι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2016.

Η βάση του πηγαδιού βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους καθιστώντας το έργο των συνεργείων ακόμα δυσκολότερο. Έχουν φτάσει μέχρι τη μέση.

Στο video που ακολουθεί θα δείτε ένα τεράστιο νέφος αερίου να βγαίνει από το πηγάδι και να σκοτεινιάζει τη γύρω περιοχή. Χιλιάδες κάτοικοι γειτονικών περιοχών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους για λόγους υγείας. Μέχρι τώρα, 2.200 νοικοκυριά έχουν απομακρυνθεί και έπονται 2.600 ακόμα.

Το μεθάνιο είναι ένα αέριο του θερμοκηπίου 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα. Το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας των ΗΠΑ (Environmental Defense Fund-EDF) εκτιμά ότι ο ημερήσιος αντίκτυπος από τη διαρροή ισοδυναμεί με τις εκπομπές επτά εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

Δύο μήνες αφότου ενέσκηψε η καταστροφή, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Τζέρρυ Μπράουν κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι δύσκολη υπόθεση λόγω της τεράστιας έκτασης της μονάδας αποθήκευσης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες παλαιά πετρελαιοπαραγωγικά πεδία χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση φυσικού αερίου με τη λογική ότι συγκρατούσαν κοιτάσματα πετρελαίου για εκατομμύρια χρόνια.

Σε όλη τη χώρα υπάρχουν εκατοντάδες τέτοια εξαντλημένα πεδία που λειτουργούν ως μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Η μονάδα του Αλίζο Κάνυον είναι μια από τις μεγαλύτερες στη χώρα με αποθηκευτική ικανότητα 2,4 τρισ. λίτρων αερίου.

Όσον αφορά στις αιτίες της πρόσφατης καταστροφής, οι αρμόδιοι υποψιάζονται ότι κατέρρευσε η «τάπα» κάποιου υπόγειου πηγαδιού με αποτέλεσμα αέριο υπό πίεση να διαρρεύσει πάνω από το έδαφος διασχίζοντας ρωγματώσεις στο υπέδαφος.

Πηγή: econews
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016, 15:23

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *