Αναδασώσεις – πυροτεχνήματα, αντί πολιτικής για τα δάση

FF-Poster

FF-Poster-ΙΙ

Theseis

Δελτίο Τύπου

Το ΥΠΕΚΑ στις 11/2/2010 εξήγγειλε ένα τετραετές πρόγραμμα αναδάσωσης 100.000 στρεμμάτων, κόστους 45 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα, αποτελείται από 3 μέρη: τη φύτευση, το πότισμα και τη φύλαξη και στο μεγαλύτερο μέρος του θα υλοποιηθεί από εργολάβους.

Οι αναδασώσεις που εξαγγέλλει σήμερα το ΥΠΕΚΑ αποτελούν ένα αποσπασματικό μέτρο, το οποίο δεν εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Αντί το Υπουργείο…
… να άρει τα συμφέροντα εκείνων που διεκδικούν και καταπατούν τα δάση για να τα οικοπεδοποιήσουν,
… να καταρτίσει δασολόγιο, να καταργήσει το καθεστώς των «ιδιωτικών δασικών εκτάσεων» και να πάρει μέτρα προστασίας των δασών στο σύνολό τους, όπως άλλωστε υποχρεούται και από το Σύνταγμα,
… να χρηματοδοτήσει και να στελεχώσει τη δασική υπηρεσία και την πυροσβεστική, έτσι ώστε οι υπηρεσίες αυτές να μπορέσουν να προστατέψουν αποτελεσματικά τα δάση,
… να πάρει μέτρα ενάντια στην παράνομη βόσκηση, η οποία καταστρέφει τη φυσική ή τεχνητή αναγέννηση των καμένων δασών,
… να απομακρύνει τις παράνομες και νόμιμες χωματερές από τα δάση,
το μόνο που κάνει, είναι να διανέμει περί τα 10.000.000 ευρώ το χρόνο στους εργολάβους για αναδασώσεις.

Και τι αναδασώσεις…

Οι επιστήμονες συνιστούν την αναμονή της φυσικής αναγέννησης – στα ώριμα δάση – και μετά από 2 χρόνια, ήπιες εντοπισμένες επεμβάσεις στην κατεύθυνση των μικτών δασών, με βασική μέθοδο τη φύτευση σπόρων πλατύφυλλων. Παρόλα αυτά, το ΥΠΕΚΑ προκρίνει, αναδασώσεις με κυρίαρχο είδος τα δενδρύλλια πεύκης, ενώ επεμβαίνει άμεσα με βαριά σκαπτικά μηχανήματα στις καμένες περιοχές του 2009. Τεράστια ποσά θα ξοδευτούν για ένα αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα: χιλιάδες δενδρύλλια θα ξεραθούν είτε από το μεταφυτευτικό σοκ, είτε από την προχωρημένη εποχή φυτέματος, είτε από την έλλειψη ποτίσματος, είτε και από τα τρία μαζί. Τέλος, το ΥΠΕΚΑ μεταθέτει στους εργολάβους και την ευθύνη φύλαξης των εκτάσεων που αναδάσωσαν, δίνοντάς τους ουσιαστικά το δικαίωμα να δημιουργήσουν, ιδιωτικές δασικές αστυνομίες, (με τι είδους δικαιοδοσίες άραγε;).

Κανείς δεν πρέπει να έχει κέρδος ή να βιοπορίζεται από ένα καμένο δάσος. Αυτός οφείλει να είναι ο γνώμονας για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, ώστε να μην υποθηκεύεται το μέλλον τους. Ένας γνώμονας που ουσιαστικά συμπεριλαμβάνει την εξάλειψη των οποιωνδήποτε κινήτρων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ύπαρξη του δάσους, και πρακτικά αντιτίθεται στο υπάρχον οικονομικό μοντέλο ανάθεσης των αναδασώσεων των καμένων περιοχών σε ιδιώτες, με τη μορφή εργολαβιών.

Επισυνάπτεται ανάλυση-τεκμηρίωση των θέσεων που επεξεργάσθηκαν οι εθελοντικές ομάδες:
• Δασαμάρι S.O.S. | dasamarisos.blogspot.com | dasamari.sos@gmail.com
• Εθελοντική Δασοπροστασία Δ. Καισαριανής | www.dasoprostasia.gr | eddk@otenet.gr
• GreenAttack | green-attack.blogspot.com | greenattack2007@gmail.com
• Green it up again | greenitagain.blogspot.com | greenitover@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *