ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Τ ΔΑΚΟ

Πάρτε μέρος στην συλλογή υπογραφών κατά της απελευθέρωσης γ.τ. δάκου από την εταιρεία Oxitec στην Ισπανία
https://www.change.org/p/detengan-la-liberaci%C3%B3n-de-moscas-gen%C3%A9ticamente-modificadas-stop-gmo-flies-relies-in-spain?tk=WUj27yqPt5-K3TsHcuIO0BX6ReIYDxLMjejiAiu1MFk&utm_medium=email&utm_source=signature_receipt&utm_campaign=new_signature
http://biotechwatch.gr/GmDacus
Η βρετανική εταιρεία Oxitec σχεδιάζει να απελευθερώσει στο περιβάλλον γενετικά τροποποιημένο (γ.τ.) δάκο της ελιάς, στην Ισπανία (Καταλονία). Τα έντομα είναι γενετικά τροποποιημένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι θηλυκοί απόγονοι να πεθαίνουν ως προνύμφες μέσα στις ελιές, ενώ οι επόμενες γενιές των αρσενικών μυγών θα επιβιώσουν. Η Oxitec σχεδιάζει να απελευθερώσει περίπου 5000 δάκους ανά εβδομάδα στην Ισπανία, κοντά στην πόλη της Tarragona. Η δοκιμή πεδίου αναμένεται να διαρκέσει ένα έτος και θα καλύψει ένα χώρο 1000m2, καλυμμένο με δίχτυα. Ωστόσο, εάν οι δάκοι διαφύγουν μπορούν να εξαπλωθούν χωρίς κανέναν έλεγχο. Ο δάκος θεωρείται ως είδος που εξαπλώνεται ραγδαία όταν βρεθεί σε κατάλληλο οικοσύστημα. Με την πάροδο του χρόνου οι γ.τ. απόγονοι μπορούν να εξαπλωθούν σε όλη την περιοχή της Μεσογείου και σε όλες τις τοποθεσίες όπου θα συναντήσουν αυτόχθονες πληθυσμούς. Μια ευρεία συμμαχία οργανώσεων από τις μεσογειακές χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία απαιτούν ότι οποιαδήποτε τέτοια απελευθέρωση θα πρέπει να απαγορευτεί εντελώς.

Στις 25 Ιουλίου 2015 – 12:34 μ.μ., ο χρήστης Aristides Papadakis  έγραψε:
Αγαπητέ Βαγγέλη,
δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοείς αν και με τρόμο άκουσα την ομιλία του εκπροσώπου της Oxitec. Εννοείς ότι θα συμφωνούσες να γίνονται γενετικές μεταλλάξεις εντόμων, ζώων ή φυτών αν ο σκοπός δεν είναι το κέρδος ή αν τα πειράματα ήταν τόσο ασφαλή που δεν θα υπήρχε κίνδυνος δραπέτευσης στο φυσικό περιβάλλον;

Να υπενθυμίσω ότι
1) στον κόσμο που ζούμε το 99% των προϊόντων γίνεται με σκοπό το κέρδος. Για το υπόλοιπο 1% πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί.
2) ο σκοπός του πειράματος δεν είναι να αποδείξει ότι η απελευθέρωση του μεταλλαγμένου δάκου δεν θα έχει συνέπειες στην βιοποικιλότητα αλλά ότι είναι αποτελεσματικός στην εξόντωση του φυσικού δάκου.
3) μετά το πείραμα και εφόσον αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα, ακολουθεί η απελευθέρωση στο περιβάλλον με άγνωστες συνέπειες.
Κι εγώ έχω ελιές και κάθε χρόνο σοβαρό πρόβλημα δάκου αλλά δεν θα δεχτώ να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα μια βίαιη γενετική μετάλλαξη με άγνωστες συνέπειες στη ζωή και ίσως πολύ σοβαρότερες εμπλοκές στο μέλλον για να απαλλαγώ από το πρόβλημα.
Ναι είναι ίσως συναρπαστικό για μερικούς να κάνουν πειράματα γενετικής μετάλλαξης και μπορεί να νομίζουν ότι το κάνουν για το καλό μας (ή όχι) αλλά είναι ταυτόχρονα και επικίνδυνη αλαζονεία. Και μόνο η πρόθεση να εξοντώσεις τα κουνούπια anopheles (sic1) για να καταπολεμήσεις την ελονοσία είναι ένα εφιαλτικό σενάριο. Άσε που μου φαίνεται ανώφελο (sic2), τα κουνούπια είναι πολλά (και τα λεφτά επίσης).
Για μένα λοιπόν είναι nowhere-never οι γ.τ.ο.
Αρ.Π.

Στις 25 Ιουλίου 2015 – 3:35 π.μ., ο χρήστης ‘Evangelos ASTYRAKAKIS’ via Διοικητικό Συμβούλιο Ο.Π.Η  έγραψε:
Καλημέρα,

Όπως και με κάθε γτο ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης εξάπλωσης είναι τρομακτικός και απολύτως απαράδεκτος.

Συμφωνώ να υπογραφεί το ΔΤ και από την ΟΠΗ αλλά διαφωνώ έντονα με τη ισοπεδωτική λογική του ”Nowhere. Never”. Δηλώνουμε ενάντια στα μεταλλαγμένα διότι μεταξύ άλλων μιλάμε συνήθως για προϊόντα εταιρειών (δηλαδή οργανώσεων που τους ενδιαφέρει αποκλειστικά το κέρδος) που παραβλέπουν το γενικό συμφέρον της κοινωνίας και την προστασία της δημόσιας υγείας μακροπρόθεσμα. Όχι γιατί ένας γτο επιφέρει απαραίτητα όλα τα παραπάνω, αλλά γιατί η τυφλή αναζήτηση του κέρδους διαστρεβλώνει τη σχολαστική επιστημονική διαδικασία.Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να δηλώνουμε ότι είμαστε κατά της πραγματοποίησης δοκιμών που θα μας επιτρέψουν να γνωρίσουμε αν ένας γτο είναι επικίνδυνος και σε τι βαθμό ή όχι, παρά μόνο στο μέτρο που γίνεται με ελλιπή μέτρα ασφαλείας στη βάση της τυφλής αναζήτησης του κέρδους που ανέφερα παραπάνω.

Συμφωνώ για την συνυπογραφή από την Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν ξέρω βέβαια αν οι συγγραφείς ενδιαφέρονται και για φορείς πέρα από ΜΚΟ.

Β. Αστυρ
ΥΓ: Δείτε εδώ σχετική ομιλία στο TED

On 24/7/2015 15:51, ΠΟΠΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ wrote:
Για να καταλάβω, στο πείραμα έχει εμπλοκή το ΙΤΕ???? Ή στην ανακοίνωση?

Εννοείται ότι το στέλνουμε. Μήπως να βλέπαμε την περίπτωση να συνυπογράψει και η Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Ανάπτυξης (Βρέντζου)????

Π

Πόπη Μπαξεβάνη
Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Subject: [ds_opi] Επείγον, γενετικά τροποποποιημένος δάκος πρόκειται να δοκιμαστεί στο πεδίο στην Ισπανία

Δείτε πρώτα το σχετικό παλιότερο (21/11/2013) δημοσίευμα στο Βήμα:
http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=541348&h1=true#commentForm

Το επόμενο άρθρο από το TestBiotech με ημερομηνία 1/8/2013 είναι στα αγγλικά αλλά μετάφρασα εδώ τα πιο σημαντικά:

«…Τα πειράματα – εξ όσων γνωρίζει το Testbiotech – δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τις εθνικές αρχές και θα είναι η πρώτη κυκλοφορία γενετικά τροποποιημένων ζώων στην ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, οι δοκιμές συνεπάγονται κινδύνους για τους αγρότες της ελιάς. Αν οι γενετικά μύγες ξεφύγουν, η συγκομιδή στις εν λόγω περιοχές θα καταστεί μη εμπορεύσιμη. Οι γενετικά τροποποιημένες προνύμφες που θα περιέχουν μέσα τους οι ελίες δεν επιτρέπεται να καταναλωθούν ως τρόφιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», λέει ο Christoph Then από το Testbiotech. «Ενώ οι απόγονοι θηλυκών υποτίθεται ότι θα πεθάνουν ως προνύμφες, τα αρσενικά άτομα μπορούν να επιζήσουν για μερικούς μήνες, να ζευγαρώνουν και να εξαπλώνονται περαιτέρω. Αν ξεφύγουν, πράγμα το οποίο σύμφωνα με την εφαρμογή του Oxitec δεν μπορεί να αποκλειστεί, μπορούν να κινηθούν στο περιβάλλον και να εξαπλωθούν χωρίς έλεγχο. Οι μύγες της ελιάς είναι σε θέση να πετάξουν σε αποστάσεις αρκετών χιλιομέτρων»

Επί του παρόντος, ο δάκος ελέγχεται με εντομοκτόνα ή με τη χρήση βιολογικών μέσων, όπως παγίδες εντόμων και επίσης ακτινοβολημένα στείρα έντομα. Ωστόσο, τα γενετικά τροποποιημένα έντομα, τα οποία κληρονομούν επίσης το DNA για φθορίζουσες πρωτεΐνες δεν μπορούν να συγκριθούν με τα ακτινοβολημένα έντομα. Τα έντομα της Oxitec χειραγωγούνται με συνθετικό DNA, το οποίο είναι ένα μίγμα θαλάσσιων οργανισμών, βακτηρίων, ιών και άλλων εντόμων. Δεν είναι γνωστό με ποιό τρόπο τα έντομα αυτά θα αλληλεπιδράσουν με την αλλαγή των περιβαλλοντικών συνθηκών, μέχρι τώρα έχουν εκτρέφονται μόνο στο εργαστήριο.

Ο Christoph Then δήλωσε «Το 2012 η Oxitec προσέγγισε επενδυτές και εμπορικούς εταίρους λόγω των απελευθερώσεων που τώρα προγραμματίζονται στη νότια Ευρώπη. Η εταιρεία κατέθεσε επίσης πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα έντομα της. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι εν λόγω δοκιμές καθοδηγούνται από εμπορικά συμφέροντα και όχι από το κίνητρο να βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί ο δάκος της ελιάς. Από τη γνώση που έχουμε αποκτήσει μέχρι σήμερα προτείνουμε οι εν λόγω αιτήσεις για ελευθέρωση ΓΤΟ στο περιβάλλον να απορριφθούν».
Ολόκληρο το κείμενο εδώ:
http://www.testbiotech.org/en/node/875
Η Oxitec, που είναι Βρετανική εταιρεία, έχει υποβάλει αίτηση στην ΕΕ για να πάρει έγκριση για το πείραμα πεδίου. Ο Crictoph Then, ο οποίος ήρθε σε επαφή με τo BiotechWach στην Ελλάδα με το παρακάτω μήνυμα στο οποίο επισυνάπτει ένα προσχέδιο ανακοίνωσης (συνημμένο) που θα δουλευτεί το ΣΒ για να αναλάβουμε δράση συντονισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τη Δευτέρα. Στο προσχέδιο υπάρχει και παραπομπή για την αίτηση της Oxitec:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *