“Διεθνούς Ημέρας κατά της CHEVRON” (Σεβρόν-Πετρελαϊκή εταιρεία) – Dia Internacional Anti-Chevron

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
Την 21η Μαρτίου του 2014, θύματα της CHEVRON που κατοικούν σε 4 ηπείρους προώθησαν ένα κάλεσμα στην παγκόσμια κοινότητα για να καταγγείλουν την διαπιστωμένη ατιμωρησία της πολυεθνικής, η οποία προκάλεσε σκόπιμα την περιοχή του Αμαζονίου στο Εκουαδόρ, όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου με τις πετρελαϊκές δραστηριότητες τη χειρότερη μέχρι σήμερα καταγεγραμμένη καταστροφή. Αυτή τη χρονιά θέλουμε να διευρύνουμε τον αγώνα μας στις κοινωνίες των πολιτών όλου του κόσμου, για να δημιουργήσουμε τη βάση μιας πραγματικής δικαιοσύνης εναντίον των πολυεθνικών που καταστρέφουν τον πλανήτη μας.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την δικαιοσύνη, εξ ονόματος της UDAPT, ( Ένωση Πληγέντων αυτών από τις δραστηριότητες της πετρελαϊκής εταιρείας TEXACO – η εταιρεία σήμερα ονομάζεται CHEVRON) ζητάμε την υποστήριξή σας στο κάλεσμά μας για να μπορέσουμε μετά από 21 χρόνια αγώνων να αποδείξουμε ότι είναι δυνατόν και αναγκαίο να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να πετύχουμε όλοι μαζί την επιβολή της δικαιοσύνης.
9500 χιλιάδες δολάρια είναι το ποσόν της ποινής που έχει επιβάλλει το δικαστήριο και πρέπει να πληρώσει (αλλά δεν πληρώνει) η Chevron για να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκάλεσαν οι πετρελαϊκές της δραστηριότητες στο Εκουαδόρ, δραστηριότητες που είναι γνωστές σαν “Τσέρνομπιλ του Αμαζονίου”, μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στον κόσμο. Οι δραστηριότητες αυτές έχουν πλέον μετατραπεί σε σύμβολο για την έκταση των καταστροφών, του χρόνου καθυστέρησης διεξαγωγής της δίκης, και πάνω από όλα του αγώνα των 30000 αγροτών και ιθαγενών ενάντια σε μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές. –
Θα καθυστερήσουμε τη δίκη μέχρι να “παγώσει η κόλαση”, ήταν η τρομερή απειλή που μας έκανε η Chevron και η οποία έγινε πράξη: 21 συνεχή χρόνια δικαστικών αγώνων. 2000 νομικοί και εμπειρογνώμονες, 60 δικηγορικά γραφεία της εταιρείας σαν μία συμμορία, έχουν καταδικάσει σε πλήρη καταστροφή και προσπαθούν να απαξιώσουν τα θύματα και τους υπερασπιστές τους. Ο πόλεμος της Chevron εναντίον των κοινοτήτων των ιθαγενών και των αγροτών συνεχίσθηκε αδιάλειπτος. Μόνο με τη βοήθεια της κοινωνίας των πολιτών οι δικηγόροι των θυμάτων μπορούν και συνεχίζουν τον αγώνα στην Αργεντινή, στον Καναδά, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και το Εκουαδόρ. Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε τον αγώνα στο διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης για να κινητοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα. Εν τω μεταξύ τόσο στον Αμαζόνιο, όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου, τα τοξικά της Chevron συνεχίζουν να σκορπίζονται στα εδάφη και τα ποτάμια και να μολύνουν την χλωρίδα και την πανίδα. Άντρες, γυναίκες και παιδιά δε σταματούν να υποφέρουν και να πεθαίνουν εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Σήμερα προσπαθούμε να καθιερώσουμε “Διεθνή Hμέρα ANTI-CHEVRON” μια ημέρα σύμβολο όλων των θυμάτων και των αγώνων κατά των εξορυκτικών πολυεθνικών. Θα προσπαθήσουμε να ενώσουμε τις φωνές μας και να αντισταθούμε στις πρακτικές των εξορυκτικών πολυεθνικών παντού στον κόσμο, στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην έλλειψη σεβασμού στα εδάφη που ζουν οι λαοί, εκθέτοντας σε κίνδυνο τις επόμενες γενιές τόσο στο Εκουαδόρ, όσο και σε όλο τον κόσμο.
Αναμένουμε την απάντησή μας στη στήριξη του αιτήματος μας. Οι υπογραφές σας θα αθροισθούν με τις υπογραφές των πολιτών από όλον τον κόσμο και θα σταλούν στη ‘Συνέλευση των Ακτιβιστών εναντίον της Chevron”.
Με τον ίδιο τρόπο σας ζητάμε να μας στηρίξετε κοινοποιώντας το αίτημα μας στους γνωστούς σας. Για να στηρίξετε αυτή την πρωτοβουλία το μόνο που ζητάμε είναι να μας στείλετε μια και να μας στείλετε μια επιβεβαιωτική επιστολή με τις υπογραφές.
Με εγκάρδιους χαιρετισμούς
Huberto Piaguaje
Συντονιστής της UDAPT (Συνέλευση των πληγέντων από την Texaco
Pablo Fajardo
Δικηγόρος για την υπόθεση της TEXACO

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *