Ξεκίνησε η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της Τουρκίας

 

14 Απριλίου
16:08
2015

Εν μέσω αντιδράσεων από τους οικολόγους, η Τουρκία άρχισε την Τρίτη στο νότιο τμήμα της χώρας την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ακούγιου της Μερσίνας, την Τουρκική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ενώ την Ρωσική υπηρεσία ατομικής ενέργειας Rosatom που παρέχει την σχετική τεχνογνωσία ο Σεργκέι Κιριένκο.

Η μονάδα αυτή θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος 1.200 μεγαβάτ και η αξία του θα ανέρθει στα 19 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Δεν υπάρχει εξέλιξη σε μια χώρα χωρίς πυρηνική ενέργεια. Μια Τουρκία που μεγαλώνει δεν μπορεί να απαρνηθεί την ενέργεια αυτή. Αν αυτός ο σταθμός είχε κατασκευαστεί πριν από δέκα χρόνια, θα είχαμε μπορέσει να εξοικονομήσουμε 14 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγορά φυσικού αερίου», σημείωσε ο Γιλντίζ.

Για να διαφοροποιήσει τις πηγές από τις οποίες προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια και να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία ή το Ιράν, η Τουρκία ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο προβλέπει την κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας ως το 2030.

Εκτός από τον σταθμό στο Ακουγιού, η Τουρκία προβλέπει την οικοδόμηση ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού στην επαρχία της Σινώπης, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ στα τέλη του 2014 ο Τουρκός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε αναφερθεί δημοσίως στο ενδεχόμενο να δρομολογηθεί η κατασκευή ενός τρίτου σταθμού ως το 2030.

Η Τουρκική κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως ο σταθμός του Ακουγιού θα μπορεί να αντέξει σεισμό μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αναλυτές επισημαίνουν ωστόσο πως ενδεχομένως στο μέλλον να υπάρξει και διαφορετική χρήση των αντιδραστήρων αυτών καθώς η Άγκυρα διαθέτει και πυραυλική τεχνολογία αιχμής…
Tags
Ακούγιουπυρηνικός σταθμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *