Το Συμβούλιο Καναδών γιορτάζει τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει το μεταλλείο στις Σκουριές
http://antigoldgr.org/blog/2015/02/04/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%AD%CF%83/
Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2015 09:58
antigoldgreece
0 Comments
Μετάφραση από το Canadians.org
Σπουδαία νέα από την Ελλάδα σήμερα! Όπως αναφέρει το Reuters, «η νέα κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα … είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε ένα Καναδικό μεταλλείο χρυσού» δήλωσε ο νέος υπουργός ενέργειας της χώρας Παναγιώτης Λαφαζάνης την Παρασκευή. «Είμαστε απολύτως αντίθετοι σε αυτό και θα εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας».
Ο υπουργός αναφέρεται στο επιφανειακό μεταλλείο χρυσού και εργοστάσιο επεξεργασίας στις Σκουριές, της Eldorado Gold με έδρα το Βανκούβερ. Πριν εκλεγεί ως κυβέρνηση στην Ελλάδα, «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επικρίνει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του έργου στο παρθένο τοπίο της χερσονήσου της Χαλκιδικής, με τις παραλίες και τα δάση που το περιβάλλουν». Περίπου 3.300 στρέμματα παρθένου δάσους κόπηκαν για να καθαριστεί η περιοχή για το μεταλλείο, το εργοστάσιο, τους δρόμους και ένα χώρο για χωματερή τοξικών αποβλήτων του μεταλλείου. Αυτή η καταστροφή έχει συμβεί κοντά στην γενέτειρα του Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη, ο οποίος θα πρέπει να περπάτησε σε αυτά τα δάση περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια πριν.
Η εφημερίδα New York Times ανέφερε, «Μόλις πριν από 10 χρόνια, επισημαίνουν οι αντίπαλοι του μεταλλείου, το ανώτατο δικαστήριο στην Ελλάδα αποφάνθηκε ότι το μέγεθος της ζημίας στο περιβάλλον που θα προκαλέσει εδώ η εξόρυξη δεν αξίζει το οικονομικό κέρδος. Οι αντίπαλοι επίσης ανησυχούν για σκόνη και τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων». Τρεις καθηγητές πανεπιστημίου στην Ελλάδα, οι οποίοι διδάσκουν δασοκομία, διευθέτηση ορεινών υδάτων και δασική εδαφολογία, έχουν επίσης σημειώσει την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης των δασών για το μεταλλείο στις Σκουριές στον υδρολογικό κύκλο.
Το μεταλλείο κατάφερε να προχωρήσει μόνο γιατί η τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξανάγκασε την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας της να απλουστεύσει τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης για μεταλλεία και άλλα έργα επιβλαβή για το περιβάλλον. Το σημερινό άρθρο του Reuters τονίζει ότι «Τα σχόλια του Λαφαζάνη, ο οποίος αντιπροσωπεύει την πιο ριζοσπαστική πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύει περαιτέρω τα πρώτα σημάδια ότι η κυβέρνηση εμμένει στις προεκλογικές της δεσμεύσεις που έχουν προκαλέσει ανατριχίλες στους επενδυτές και έχουν ταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.»
Το Συμβούλιο των Καναδών και το Blue Planet Project έχουν συνεργαστεί με Έλληνες που αντιτίθενται σε αυτό το μεταλλείο και γιορτάζουν αυτή την είδηση μαζί τους.
Τον Μάιο του 2013, βοηθήσαμε να υποστηριχθεί μια περιοδεία τριών ατόμων από την Ελλάδα για να αναδειχθούν οι ανησυχίες τους σχετικά με το μεταλλείο στο Μόντρεαλ, την Οτάβα, το Τορόντο και το Βανκούβερ. Μόλις δυο μήνες νωρίτερα, η φίλη μας Μαρία Καδόγλου, μία από τους ομιλητές σε αυτή την περιοδεία, μίλησε κατά του ορυχείου στην εκπομπή του CBC Radio «As it Happens». Παροτρύναμε επίσης τους υποστηρικτές μας να παρακολουθήσουν αυτό το ντοκιμαντέρ (σ.σ. το «Θησαυρό της Κασσάνδρας») για τα Διεθνή Ημέρα Δράσης Ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική. Και στηρίξαμε τις παρεμβάσεις τους στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, καθώς επίσης δημοσιεύσαμε πολλά άρθρα σε ιστολόγια σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί εκεί, συμπεριλαμβανομένου ενός το οποίο τόνιζε ότι 15.000 άνθρωποι είχαν κάνει πορεία διαμαρτυρίας στο Καναδικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη σε αντίθεση με αυτό το χρυσωρυχείο.
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση αυτή. Ένα tweet του @antigoldgreece νωρίτερα σήμερα μας λέει, «Εν τω μεταξύ, η Eldorado Gold συνεχίζει την καταστροφή του δάσους στις Σκουριές σε πλήρη ταχύτητα.»
• Το Blog του Brent Patterson, πολιτικού διευθυντή του Συμβουλίου των Καναδών
Mελέτη του καθηγητή γεωλογίας Σ. Δημητριάδη σχετικά με την παρουσία ορυκτών του αμιάντου στις Σκουριές