Βραζιλία: ΜΣΤ: Η ζωή μέσα σε έναν οικισμό ακτημόνων εργατών

https://athens.indymedia.org/post/1624313/

 

από rebelian

17/03/2023 1:34 μμ.

 

Εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, το Κίνημα των ακτημόνων της Βραζιλίας (MST) μάχεται κατά της συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας της γης στην ελίτ της χώρας μέσω της άμεσης κατάληψης και διευθέτησης των αδρανών εκτάσεων. Δημοσιεύτηκε στο INTERNATIONALIST 360° στις 16 Μάρτη 2023 https://libya360.wordpress.com/2023/03/16/brazil-life-inside-an-mst-landless-workers-settlement/

Εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, το Κίνημα των ακτημόνων της Βραζιλίας (MST) μάχεται κατά της συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας της γης στην ελίτ της χώρας μέσω της άμεσης κατάληψης και διευθέτησης των αδρανών εκτάσεων. Το MST ιδρύθηκε στο τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας της Βραζιλίας και σήμερα έχει εγκαταστάσεις και καταλήψεις σε όλη τη χώρα. Ο συνεργάτης του TRNN, Michael Fox, μεταδίδει ρεπορτάζ από τη γη του MST στην πολιτεία Paraná, όπου οι ακτήμονες εργάτες έχουν χτίσει τα δικά τους σπίτια, σχολεία, αγροκτήματα και συνεταιρισμούς.

Michael Fox : Το μεγαλύτερο κοινωνικό κίνημα στην αμερικανική ήπειρο, ενάμισι εκατομμύριο μέλη.

Ο στόχος τους: να ανατρέψουν την τεράστια συγκέντρωση γης στην ύπαιθρο της Βραζιλίας πιέζοντας την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει αγροτική μεταρρύθμιση, βάζοντας τη γη στα χέρια των φτωχών και της εργατικής τάξης και καλλιεργώντας υγιεινά τρόφιμα για τους Βραζιλιάνους, όχι για εξαγωγή. Και ήταν μια τεράστια επιτυχία.

Αλλά… δεν ήταν εύκολο. Σε ολόκληρη τη Βραζιλία, περίπου 450.000 μικρές αγροτικές και εργατικές οικογένειες κέρδισαν γη μέσω του MST τα τελευταία 40 χρόνια. Εδώ, στην ύπαιθρο της πολιτείας Παρανά, η γη του MST εκτείνεται για χιλιόμετρα.

Wellington Leno, MST: Αν πάτε 14 μίλια προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, θα βρίσκεστε σε έναν οικισμό αγροτικής μεταρρύθμισης του MST. Περιοχές που είχαν καταληφθεί το 1996, από μια μεγάλη εταιρεία που ονομάζεται Araupel. Οπότε έχεις οικισμούς και στις δύο πλευρές. Και είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα οικισμών στη Λατινική Αμερική. Όσο μπορείτε να δείτε είναι οικισμοί.

Michael Fox : Μόνο δύο οικισμοί του MST εδώ παράγουν 80.000 γαλόνια γάλα την ημέρα για τις γύρω κοινότητες. Οι τοπικοί αγρότες του MST έχουν δημιουργήσει ενώσεις και συνεταιρισμούς.

Elena de Amorim, συνεταιρισμός αρτοποιίας Coperjunho: Ορίστε το ψωμί που θα πάει στην αγορά. Παραδοσιακό ψωμί. Ψωμί ολικής άλεσης. Ψωμί καλαμποκιού. Και γαλλικό ψωμί, το οποίο πουλάμε κατόπιν παραγγελίας. Ο συνεταιρισμός υπάρχει εδώ και 16 χρόνια. Εγώ δουλεύω εδώ 10 χρόνια. Ένα από τα όνειρά μας από τότε που κατασκηνώναμε ήταν να φτιάξουμε έναν συνεταιρισμό για να έχουμε ένα μικρό επιπλέον εισόδημα. Για τις γυναίκες. Ναι, για τις γυναίκες.

Michael Fox : Οι γυναίκες αυτές είναι μία από τις περίπου 2000 ενώσεις παραγωγών και συνεταιρισμούς που έχει ιδρύσει το MST σε όλη τη χώρα. Ένας συνεταιρισμός αγροτών του MST στη Νότια Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βιολογικού ρυζιού σε όλη τη Λατινική Αμερική. Αλλά ο δρόμος ήταν μακρύς.Το κίνημα ιδρύθηκε το 1984, τις τελευταίες ημέρες της 21χρονης στρατιωτικής δικτατορίας της Βραζιλίας.

Ο στόχος ήταν να αντιστραφεί η τεράστια συγκέντρωση γης της χώρας στα χέρια των ισχυρών και της ελίτ. Μέχρι το 1996, το τρία τοις εκατό του πληθυσμού εξακολουθούσε να κατέχει τα δύο τρίτα του συνόλου της καλλιεργήσιμης γης. Η στρατηγική του MST παρέμεινε παρόμοια από την αρχή. Κατάληψη αχρησιμοποίητων εκτάσεων για να πιέσει την κυβέρνηση της Βραζιλίας να πραγματοποιήσει αγροτική μεταρρύθμιση.

Η γη που παραδίδει η κυβέρνηση μετατρέπεται σε αυτό που το MST αποκαλεί “οικισμούς”, με κάθε οικογένεια του MST να λαμβάνει περίπου 50 στρέμματα γης. Οι εκτάσεις στις οποίες ζούσαν οι οικογένειες πριν παραλάβουν τα αγροτεμάχιά τους ονομάζονται καταλήψεις γης ή καταυλισμοί. Όπως αυτό εδώ… ένα από τα μεγαλύτερα στη Νότια Βραζιλία. Ο καταυλισμός Dom Tomás Balduíno

Wellington Leno, MST: Αυτή ήταν δημόσια γη. Αλλά είχε κλαπεί από την εταιρεία Araupel, η οποία παράγει πεύκα και ευκαλύπτους για εξαγωγή. Και όλος αυτός ο πλούτος στέλνεται έξω από τη χώρα. Δεν μένει καν στη Βραζιλία. Έτσι, αυτή η κατάληψη είναι σημαντική επειδή οι οικογένειες έχουν έρθει εδώ για να παράγουν υγιεινά τρόφιμα χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Αλλά επίσης, επειδή οι άνθρωποι έχουν έρθει εδώ για να έχουν την ευκαιρία και το δικαίωμα να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Michael Fox : Thomas Balduino το 2019, πέντε χρόνια αφότου άνοιξαν το έδαφος. Συνήθως, καταυλισμοί όπως αυτός δεν είναι τόσο ανεπτυγμένοι. Στα αρχικά στάδια, κάθε καταυλισμός ξεκινάει με τον ίδιο τρόπο: σκηνές-πόλεις από μαύρο πλαστικό μουσαμά, όπου οι κάτοικοι αψηφούν τα στοιχεία της φύσης. Η Roseangela Antonis βρίσκεται εδώ από την αρχή.

Rosangela Antonis, κάτοικος καταυλισμού: Υποφέραμε από τη ζέστη και τις βροχές. Είναι δύσκολο, αλλά δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορείς να ξεπεράσεις και να βελτιώσεις. Τώρα, έχουμε τα σπιτάκια μας και τα πράγματα είναι καλά.

Michael Fox: Roseangela είναι στο MST από το 1999. Μεγάλωσε σε μια άλλη κατάληψη γης. Οι γονείς της κέρδισαν γη, αλλά δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να λάβει η ίδια ένα αγροτεμάχιο. Σήμερα, ζει εδώ με τα τρία κορίτσια της.

Rosangela Antonis, κάτοικος καταυλισμού: Antonelsos Antonelos: Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα σε έναν αγώνα είναι η οργάνωση. Έτσι καταφέραμε να δημιουργήσουμε κατοικίες. Τα σπίτια μας και τη γη μας για να φυτέψουμε. Όλα όσα δημιουργήσαμε είναι μέσω της οργάνωσής μας. Επειδή είμαστε οργανωμένοι. Εκεί έξω μας λένε ρακένδυτους. Αλλά είμαστε πραγματικά οργανωμένοι. Και είμαστε σε θέση να πετύχουμε πολύ περισσότερα απ’ ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι εκεί έξω.

Michael Fox : Οι αποφάσεις σχετικά με την κατάληψη λαμβάνονται συλλογικά από όσους διαμένουν στον καταυλισμό. Οργανώνονται σε τοπικές ομάδες των 20 ατόμων. Ο καθένας έχει μια δουλειά. Και ήδη ασχολούνται με τη γεωργία

.Rosangela Antonis, κάτοικος του καταυλισμού: Φυτεύουμε και καλλιεργούμε τα τρόφιμά μας. Έχουμε μαρούλι, μαϊντανό, ντομάτα, λάχανο, αγγούρι… Έχουμε λίγο απ’ όλα. Σκόρδο. Έχουμε πολλά λαχανικά. Φυτεύουμε λίγο απ’ όλα. Σαλάτα.

Michael Fox : Το φαγητό συχνά μαγειρεύεται και σερβίρεται από κοινού.

Κάτοικος του καταυλισμού: Δεν είχαμε καμία κατεύθυνση. Κουβαλούσαμε ό,τι είχαμε στις πλάτες μας.

Michael Fox : Μίστικες, ή μυστικιστικές παραστάσεις, επειδή είναι βαθιά συμβολικές και συνδέονται με την ιστορία και τον αγώνα του κινήματος. Πάνω απ’ όλα, δίνεται μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση. Η κόρη της Roseangela, η Kethlyn, πηγαίνει στο σχολείο χέρι-χέρι με την καλύτερή της φίλη. Στην τάξη, μαθαίνουν να διαβάζουν και να γράφουν.

Kethelyn Vitória, μαθήτρια: Όταν ήμουν στην 1η τάξη, δεν ήξερα πώς να διαβάζω ή να γράφω. Αλλά τώρα, στη 2η τάξη, έχω αρχίσει να διαβάζω και να γράφω.

Μάικλ Φοξ: Fox: Οι αίθουσες διδασκαλίας είναι γυμνές. Ο δάσκαλός τους λέει ότι το αναπληρώνουν με βιωματική μάθηση.

Adriana Monteiro, δασκάλα: Monteiro Monteiro, δασκάλα: “Περνάμε πολύ χρόνο έξω από αυτό το μικρό τετράγωνο κουτί. Έχουμε τα χωράφια με τις καλλιέργειες ακριβώς εδώ, όταν θέλουμε να τους δείξουμε μια καλλιέργεια ή πώς να φυτεύουν και να συγκομίζουν. Έχουμε και τις βιολογικές καλλιέργειες εδώ. Υπάρχουν οικογένειες που καλλιεργούν τόσο συμβατικές όσο και βιολογικές καλλιέργειες. Και πηγαίνουμε συνεχώς στα χωράφια για να μάθουμε.

Michael Fox : 400 παιδιά σπουδάζουν σε αυτό το σχολείο που τα μέλη της κατασκήνωσης έχτισαν με τα χέρια τους.

Rosangela Antonis, κάτοικος του καταυλισμού: Το σχολείο είναι σημαντικό στον καταυλισμό μας, επειδή είναι διαφορετικό από τα σχολεία αλλού. Τα παιδιά μας έχουν μια καλύτερη εκπαίδευση, που δεν μιλάει μόνο για τον κόσμο εκεί έξω, αλλά για την πραγματικότητα που ζούμε εδώ. Για την πραγματικότητά μας. Όντας περισσότερο αλληλέγγυοι. Περισσότερη κατανόηση. Τα παιδιά μας μαθαίνουν και μαθαίνουν επίσης για τον αγώνα μας.

Michael Fox : Fox: Αυτό δεν είναι το μόνο σχολείο στη γη του MST. Κάθε κατάληψη γης έχει τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία της, τα οποία στελεχώνονται από μέλη του καταυλισμού.Δάσκαλος: Θα σας πω μια πολύ ωραία ιστορία. Πρόκειται για το τύμπανο. Έχετε ακούσει για το τύμπανο;

Μαθητές: Έχετε ακούσει για το τύμπανο; Ναι!

Μάικλ Φοξ: Το κίνημα λέει ότι τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες έχουν χτίσει περισσότερα από 2000 δημόσια σχολεία σε καταυλισμούς και οικισμούς σε όλη τη χώρα. Εδώ στην αγροτική Παρανά, γυμνάσια και ακόμη και μια πανεπιστημιούπολη έχουν δημιουργηθεί σε οικισμούς του MST που παραδόθηκαν σε ακτήμονες αγρότες πριν από περίπου είκοσι χρόνια. Ο Jackson Correio Madeiros dos Santos είναι ένας 17χρονος μαθητής που σπουδάζει για να διδάξει.

Jackson Correio Madeiros dos Santos, μαθητής: Είναι ένα πολύ φιλόξενο σχολείο. Και αυτό το μάθημα κατάρτισης εκπαιδευτικών μας δείχνει πολλές νέες πλευρές της εκπαίδευσης. Παίρνουμε τρία επιπλέον μαθήματα σχετικά με την εκπαίδευση. Καθώς και την πρακτική άσκηση σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Όπου παρατηρούμε στην τάξη πώς δουλεύει ο δάσκαλος. Πώς συμπεριφέρεται στους μαθητές. Πώς συμπεριφέρονται οι μαθητές. Αυτό είναι που μας δείχνει αυτό το μάθημα για την εκπαίδευση των δασκάλων.

Michael Fox : Στο τέλος του δρόμου, μια πανεπιστημιούπολη του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Βραζιλίας στα νότια σύνορα βρίσκεται σε έναν οικισμό του MST.

Lilian Aline Candida da Silva, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αγροοικολογίας: Αποφάσισα να σπουδάσω εδώ, εξαιτίας αυτού. Επειδή είναι ένα πανεπιστήμιο με έμφαση στην αγροοικολογία. Και επειδή βρίσκεται σε έναν οικισμό του MST. Και επίσης επειδή το MST είναι ένας μεγάλος υπερασπιστής της αγροοικολογίας.

Michael Fox : Fox: Η αγροοικολογία είναι η επιστήμη της βιώσιμης γεωργίας, η ανάπτυξη γεωργικών πρακτικών που συνυπάρχουν με τη φύση και το τοπικό οικοσύστημα.

Wellington Leno, MST: Αυτό που έχουμε εδώ είναι μέλη οικογενειών, παιδιά, ηλικιωμένους, γυναίκες, άνδρες. Βρίσκονται εδώ για να παράγουν τρόφιμα. Καλό φαγητό. Εδώ για να παράγουν εκπαίδευση και πολιτισμό. Εδώ για να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή. Και για να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους.

Michael Fox : Fox: Τα επιτεύγματα του κινήματος είναι εμπνευσμένα. Αλλά υπήρξαν αντιδράσεις. Συνεχείς απειλές για επιδρομές και εξώσεις.

Κάτοικος καταυλισμού: Είναι σαν σκηνές από πόλεμο. Σκηνές από πόλεμο. Σκηνές από πόλεμο εδώ στο Campo do Meio. Ο κυβερνήτης προσπαθεί να εκδιώξει βίαια τις οικογένειες.

Michael Fox : Bolsonaro υποστηρίχτηκε από τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και τη μεγάλη αγροτική ομάδα της χώρας. Τους αποκάλεσε τρομοκράτες και απείλησε να κλείσει τα σχολεία τους.

Jair Bolsonaro, πρώην πρόεδρος: MST. Ο χρόνος σας φτάνει στο τέλος του. Η δραστηριότητά σας είναι εγκληματική και τρομοκρατεί επίσης.

Μάικλ Φοξ : Υπήρξαν επιθέσεις από την αστυνομία, τις ιδιωτικές δυνάμεις ασφαλείας και τους τοπικούς γαιοκτήμονες που τους κατηγορούν ότι κλέβουν γη και επιτίθενται στην ιδιωτική ιδιοκτησία της ελίτ και των ισχυρών.

Κάτοικος στρατοπέδου: Η αστυνομία μόλις μας επιτέθηκε. Πέταξαν ένα σωρό χειροβομβίδες δακρυγόνων. Πυρκαγιά. Και χρειαζόμαστε επείγουσα βοήθεια.

Michael Fox: Και υπήρξαν δολοφονίες. Ακόμα και εδώ στον καταυλισμό Tomas Balduíno

Κάτοικος του καταυλισμού: Η αστυνομία άρχισε να πυροβολεί. Όσοι μπορούσαν να τρέξουν, το έκαναν. Αλλά μερικοί άνθρωποι χτυπήθηκαν. Και, δυστυχώς, δύο από τους συντρόφους μας πέθαναν. Ήταν τρομερό. Όλοι σε πανικό. Γυναίκες και παιδιά σε πανικό, γιατί φοβόντουσαν ότι η αστυνομία θα ερχόταν εδώ και θα άρχιζε να πυροβολεί παιδιά και οικογένειες. Ήταν φρικτό. Και ακόμα τους λυπόμαστε. Γιατί άφησαν πίσω τους οικογένειες. Πέθαναν στον αγώνα. Πέθαναν πολεμώντας εδώ μαζί μας.

Michael Fox : Οι επιθέσεις εναντίον του MST δεν είναι ασυνήθιστες. Πίσω στο 2018, ακόμη και η προεδρική εκστρατεία του Luiz Inacio Lula da Silva δέχτηκε πυρά ακριβώς κάτω από το δρόμο του Dom Thomas Balduino.

Δημοσιογράφος: Δύο λεωφορεία που συμμετείχαν στο καραβάνι του πρώην προέδρου Λούλα χτυπήθηκαν από πυροβολισμούς χθες το απόγευμα στην Παρανά. Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Edson Fachin λέει ότι δέχτηκαν απειλές.

Michael Fox : Οι πυροβολισμοί εντοπίστηκαν σε ένα αγρόκτημα που ανήκει σε έναν εκλεκτό γαιοκτήμονα, ο οποίος κατηγορείται ότι στο παρελθόν είχε απειλήσει μέλη του MST. Αλλά αυτές οι επιδρομές, οι απειλές, οι επιθέσεις και οι δολοφονίες δεν έχουν φιμώσει το κίνημα ή τα μέλη του. Το MST συνέχισε να είναι μια από τις πιο ενεργές φωνές διαμαρτυρίας σε όλη τη Βραζιλία. Τα μέλη του έχουν πραγματοποιήσει πορείες σε όλη τη χώρα. Έχουν διαμαρτυρηθεί για μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις όπως η Monsanto.

Διαμαρτυρόμενος: Η Bayer-Monsanto συνεχίζει να πωλεί το προϊόν της σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, η οποία σήμερα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυτοφαρμάκων στον κόσμο.

Michael Fox : Η εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με τη Microsoft: Όταν ο Λούλα φυλακίστηκε το 2018, εμποδίζοντάς τον να κατέβει στις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, το MST βοήθησε στη διατήρηση της συνεχιζόμενης αγρυπνίας που απαιτούσε την απελευθέρωσή του από τη φυλακή καθ’ όλη τη διάρκεια των 580 ημερών που ήταν φυλακισμένος. Το MST συνέβαλε επίσης καθοριστικά στην οργάνωση της επιτυχημένης προεδρικής εκστρατείας του Λούλα το 2022. Την ίδια χρονιά, επτά μέλη του MST κέρδισαν τοπικές και εθνικές έδρες. Ήταν η πρώτη φορά που το κίνημα είχε κατεβάσει ποτέ υποψηφίους.

Rosa Amorim, μέλος του MST, Pernambuco: Για εμάς δεν ήταν μόνο μια εκλογική νίκη, αλλά μια γιγαντιαία πολιτική νίκη, επειδή το MST είναι το μεγαλύτερο κίνημα αντίστασης στη Βραζιλία. Σήμερα, είμαι η νεότερη εκπρόσωπος που έχει εκλεγεί στο νομοθετικό σώμα της πολιτείας Pernambuco. Και αυτό αντιπροσωπεύει επίσης μια ανανέωση της πολιτικής και της αριστεράς. Και έχουμε πολλές προκλήσεις.

Michael Fox: Ο στόχος του MST δεν είναι άλλος από τον μετασχηματισμό της βραζιλιάνικης κοινωνίας. Με την καλλιέργεια υγιεινών τροφίμων για τους Βραζιλιάνους, όχι για εξαγωγή. Με την παροχή γης σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Εκπαιδεύοντας τα παιδιά τους για την αλληλεγγύη, για το πώς να μοιράζονται. Πώς να δουλεύουν μαζί. Πώς να οικοδομήσουν έναν πιο δίκαιο κόσμο. Και αυτό ακριβώς κάνει το MST. Ένας καταυλισμός. Ένας καταυλισμός. Μια κοινότητα κάθε φορά

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *