Γεωργία και Αγροτισμός : μια λάθος συνταγή από την αρχή για τον πλανήτη και τον άνθρωπo
https://athens.indymedia.org/post/1555230/
από open shit 09/02/2016 11:10 μμ.,
Οί Αβορίγινες της Αυστραλίας παρά τους μακροχρόνιους διωγμούς τις σφαγές και την καταστολή πού συνεχίζονται χωρίς έλεος μέχρι σήμερα από το αποικιοκρατικό καθεστώς κράτησαν ανοικτό το δικό τους μάτι της ψυχής πού βλέπει ένα κόσμο και ένα πλανήτη με ένα τελείως διαφορετικό και μαγευτικό τρόπο ό τρόπος ζωής τους ή τέχνη τους και ή φιλοσοφία τους είναι ένα βιβλίο πού θέλει να ρίξει στην πυρά ή μοντέρνα άρχουσα αποικιοκρατική τάξη και ή κυβέρνηση της Αυστραλίας.
________________________________________
Γιατί οι Αυστραλοί ιθαγενείς δεν υιοθέτησαν ποτέ την ανάπτυξη της γεωργίας;
Αυτό το ερώτημα τέθηκε στη διαδικασία εκπόνησης ενός σχεδίου για έναν κήπο Αβορίγινων ιθαγενών.Δεν μπόρεσα να αντισταθώ σε μια απάντηση ύστερα από τις λανθασμένες απόψεις του αιτούντος. Ο πολιτισμός μας διδάσκει ότι η γεωργία είναι ένας πιο επιθυμητός τρόπος για να ζήσει κάποιος από το κυνήγι και τη συλλογή και ό γεωπόνος είναι πιο έξυπνος και πιο εξελιγμένος από ένα τροφοσυλλέκτη καί κυνηγό.
Αυτές οι υποθέσεις μπορούν να γίνουν μόνο από κάποιον πού έχει κατηχηθεί από τον πολιτισμό. Είναι ένας περιορισμένος τρόπος για να δούμε τον κόσμο.
Ήμουν ενοχλημένος από την ερώτηση, και έκρινα το πρόσωπο που ζητεί απάντηση ως έχοντα άγνοια της ιστορίας και άλλων πολιτισμών, και χωρίς φαντασία. Δεδομένου ότι πολλοί θα ταίριαζαν σέ αυτή την ετικέτα, σκέφτηκα ότι είμαι ό κατάλληλος για νά απαντήσω στην ερώτηση.
Τό μόνο πού χρειάζεται είναι κάποια βασική λογική και φαντασία,αν και δεν έχω κανένα υπόβαθρο στην ανθρωπολογία ή ό, τι είναι αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιον σαν υπεύθυνο στο θέμα αυτό αλλά είναι πολύ απλό με το να διατυπώσει κανείς μια εξήγηση ρωτώντας τον εαυτό του: Πώς και γιατί ο καθένας υιοθετεί τήν ανάπτυξη της γεωργίας;
Πρώτα να εξετάσει τις πρακτικές της μετάβασης από το κυνήγι και τη τροφοσυλλογή στη γεωργία.
Ποια φυτά θα πρέπει να εξημερώσει; Τι ζώα; Τι εργαλεία θα χρησιμοποιήσει; Πώς θα ποτίσει;
Γιατί κάποιος να ασχοληθεί με την εξημέρωση όταν είναι άφθονη στην άγρια φύση;
Για να εξημερώνουν ένα φυτό πού παίρνει πολλές γενιές ( γενιές του φυτού, και των ανθρωπίνων γενεών) για να επιλέξουν τά ισχυρότερα δείγματα, τήν πολλαπλασιαστική του δυναμική σε ένα μέρος, τη φροντίδα γι ‘αυτά, την προστασία τους από τα ζώα και τους ανθρώπους, από τη βροχή και τον άνεμο και τον ήλιο, κρατώντας τους σπόρους ασφαλείς? . Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει, θα χρειαστεί πολλή αφοσίωση, όχι μόνο από ένα άτομο, αλλά από μια ολόκληρη φυλή για γενιές. Εάν ο τρόπος ζωής μας είναι νομαδικός, και επειδή τα τρόφιμα είναι διαθέσιμα σε διαφορετικά μέρη και σε διαφορετικές εποχές, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να κάνουμε την προσπάθεια να εξημερώσουμε ένα φυτό.
Η γεωργία είναι υψηλού κινδύνου. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν μια ολόκληρη καλλιέργεια, και του συνόλου τής προμήθειας τροφίμων για ένα έτος, καθώς και το απόθεμα σπόρων για την επόμενη. Μια καταιγίδα, πλημμύρα, πυρκαγιά, η επιδημία εντόμων, την περιπλάνηση των εξημερωμένων θηλαστικών, γειτονικές φυλές, έλλειψη βροχής, ασθένεια, και χωρίς αμφιβολία πολλοί άλλοι παράγοντες. Ένα τεράστιο ποσό της εργασίας επενδύεται σε κάτι που είναι πιθανό να αποτύχει, το οποίο στη συνέχεια θα μπορούσε να προκαλέσει σέ μια ολόκληρη κοινότητα μιά λιμοκτονία, εάν δεν υπάρχει μια καβάτζα άφθονης τροφής σε άγρια κατάσταση.
Η γεωργία είναι επισφαλής. Οι άνθρωποι σε γεωργικές κοινωνίες ζουν με το φόβο της αποτυχίας των καλλιεργειών, καθώς αυτή είναι η μόνη πηγή των τροφίμων τους μέ καλλιέργειες που πρέπει να υπερασπιστούνε σθεναρά δαπανώντας τεράστια ποσά ενέργειας.. Τά εργαλεία, ή αποθήκευση τροφίμων, ή υδροδότηση και τα σπίτια πρέπει να τά υπερασπιστούν και να διατηρηθούν. Υπερασπιση από τους ανθρώπους, τα ζώα και τα έντομα. Η Καλλιέργεια και αποθήκευση όλων αυτών των τροφίμων θα προσελκύσει όλα αυτούς τους εχθρούς. Και ή Άμυνα απαιτεί τα όπλα, και δουλειά και πάλι όπλα πού δημιουργούν πολέμους και πάει λέγοντας….
Η Γεωργία απαιτεί εγκατάσταση. Η κοινότητα πρέπει να μείνει σε ένα μέρος. Δεν μπορεί να φύγει, έστω και για λίγο, καθώς υπάρχει συνεχής συντήρηση και υπεράσπισή του. Οί Οικισμοί λοιπόν χρειάζονται τη δική τους υποδομή: τουαλέτες, υδροδότηση, τα σπίτια, τα δρομολόγια των συναλλαγών καθώς δεν μπορούν όλες οι επισιτιστικές ανάγκες να καλυφθούν μέσα από τον οικισμό. Ασθένειες επίσης προσελκύονται και μεταδίδονται μέσα στις μόνιμες περιοχές.
Οί ιθαγενείς Αβορίγινες ταξιδεύουν συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η γεωργία δεν είναι συμβατή με αυτό τον τρόπο ζωής τους.
Η γεωργία έχει πολλή δουλειά. Οι αγρότες πρέπει να ελέγξουν την καλλιέργεια τακτικά, να καταστρέψουν τα άρρωστα φυτά, να αφαιρέσουν τα ζιζάνια, να ελέγξουν την άρδευση, την επαναναφύτευση, τή συγκομιδή, την αποθήκευση σπόρων, και να αποθηκεύουν τη σοδειά. Οί σοδειές γενικά συλλέγονται μόνο για λίγες εβδομάδες ή μήνες του έτους, καί πρέπει να αποθηκεύονται με ασφάλεια και να είναι προσβάσιμες για το υπόλοιπο του έτους.
Τά Οικόσιτα ζώα απαιτούν περίφραξη, δέσιμο, ή εξημέρωση. Θα πρέπει να επιλέγονται για την υπακοή τους, η οποία είναι αδυναμία και όχι μια δύναμη για το ζώο, έτσι, ένα εξημερωμένο ζώο θα είναι λιγότερο υγιεινό από ένα άγριο ζώο.
Οι άνθρωποι επίσης εξημερωμένοι και αυτοί χάνουν τη δύναμή τους με την εισαγωγή της γεωργίας. Η άγρια νοημοσύνη που απαιτείται για να κυνηγήσουν και να συλλέξουν τροφή χάνεται, όπως και οι σχέσεις με τη γη και τα άλλα όντα.
Η Γεωργία απαιτεί μια πίστη στην προσωπική περιουσία, τα όρια και την ιδιοκτησία της γης.Οί Αυστραλοί ιθαγενείς ήξεραν ότι η γη ανήκει στο λαό, όχι όμως με τον τρόπο πού ξέρουμε εμείς, ποτέ δεν αντιμετωπίζουν τη γη με αυτό τον τρόπο.
Η γεωργία χρειάζεται μια κοινωνική ιεραρχία, όπου μερικοί άνθρωποι πρέπει να εργαστούν για τους άλλους, οι οποίοι έχουν περισσότερη δύναμη από την κατοχή περισσότερου πλούτου. Ο γαιοκτήμονας θα έχει την εξουσία να παρέχει ή να παρακρατεί τα τρόφιμα. Ζώντας ως φυλετικές ομάδες, οί ιθαγενείς δεν επιθυμούσαν ποτέ αυτή τη κοινωνική δομή.
Τά Καλλιεργημένα τρόφιμα έχουν λιγότερη διατροφική αξία από τά άγρια . Οί Γεωπόνοι περιορίζουν τη διατροφική αξία για τα φυτά και τα ζώα αυτά που μπορούν εύκολα να εξημερωθούν, οπότε χάνουν την ποικιλία των γεύσεων και των θρεπτικών ουσιών που ταιριάζουν για μια ιδανική διατροφή του ανθρώπου. Τά περιφραγμένα ή εγκλωβισμένα ζώα μπορούν μόνο να τρώνε απ οτι τροφοδοτείται από αυτούς, παρά με μια ποικιλία τροφίμων πού υπάρχει άφθονη στην άγρια φύση, σύμφωνη με τις διατροφικές τους ανάγκες.Τά εξημερωμένα φυτά έχουν πρόσβαση μόνο στα θρεπτικά συστατικά του τοπικού εδάφους, τό οποίο γίνεται πιο απεμπλουτισμένο από θρεπτικές ουσίες μετα από τις εντατικές καλλιέργειες κάθε σεζόν.Η Άρδευση προκαλεί τα φυτά να μην στείλουν μακριά ρίζες για να βρουν νερό, έτσι τά εξημερωμένα φυτά είναι πιο αδύναμα από τά άγρια .
Η Γεωργία υποδηλώνει την πεποίθηση ότι ο κόσμος δεν είναι αρκετά καλός, και έτσι είναι δεδομένο ότι οι άνθρωποι πρέπει να τόν αλλάξουν.Σέ Μια χώρα που κατοικείται με θεούς τά πνεύματα και προγόνους δεν μπορεί λοιπόν αυτοί να θέλουν να καταστραφεί, να σκαφτεί, να οργωθεί και νά αρδευθεί.
Μια άλλη σκέψη είναι ότι η γεωργία μπορεί να αναπτυχθεί μόνο από μια πίστη στην σπανιότητα – ότι δεν υπάρχει αρκετή τροφή και είναι ένας πόρος που πρέπει να σωθεί και να είναι ασφαλής. Τά Αυτόχθονα συστήματα πεποιθήσεων και αξιών των Αβορίγινων βλέπουν τά φυτά την τροφή και τά ζώα σαν συγγενείς τους και όχι σαν πόρους για να τά εκμεταλλευτούν.
Η γεωργία δεν είναι ένα πράγμα όλα-ή-τίποτα.Οί Αυτόχθονες φυλές ασχολούνται με το τοπίο, με τρόπους που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των φυτών και της τροφής.. Οι άνθρωποι συλλέγουν σπόρους φυτών και τροφίμων και τους διασκορπούν σε χώρους που είναι πιθανό να αυξηθούν. Τα ρέματα και τά ρυάκια εκτρέπονται για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των φυτών. Εξερευνητές ήταν μάρτυρες αυτόχθονων ομάδων πού φυτεύαν και πότιζαν άγριο ρύζι σε απίθανα και απρόσιτα μέρη.Οί Φυλές του Νότιου Κουίνσλαντ πού ήρθαν σε επαφή με την φυλή των Torres Strait (μια άλλη φυλή εκπολιτισμένων ιθαγενών της Αυστραλίας ) που ασκούνται στην κηπουρική, επέλεξαν να μην ακολουθήσουν τις πρακτικές τους σε μεγάλη κλίμακα.
Λίγες σκέψεις από το βιβλίο του Τιμ Λόου :Τά άγρια φυτά της Αυστραλίας είναι:
Τα στοιχεία από τούς Torres Strait εγείρουν το ερώτημα γιατί οί ντόπιοι Αβορίγινες ιθαγενείς δεν ενέκριναν τη γεωργία ?. Γιατί θα έπρεπε; Η αγροτική ζωή μπορεί να είναι μιά βαρετή ρουτίνα, ένας μονότονος μύλος από κοπιαστική εργασία μέ νέα εδάφη και νέα κομμάτια να καθαριστούν,τα ζιζάνια να απομακρυνθούν και τη γη να γυρίσει ανάποδα. Η δίαιτα του αγρότη είναι συνήθως λιγότερο πολυποίκιλη , και όχι πάντα αξιόπιστη, με τόν κίνδυνο των μολυσματικών ασθενειών να είναι μεγαλύτερος … Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο πολλοί πολιτισμοί απέρριψαν τη γεωργία.
Ο εξερευνητής Major Mitchell έγραψε το 1848 για τους Αβορίγινες: «Τόση υγεία και απαλλαγή από κάθε ασθένεια? τέτοια ένταση της ύπαρξης, με λίγα λόγια, πρέπει να είναι πολύ πέρα από τις απολαύσεις των πολιτισμένων ανθρώπων, με όλη αυτή την τέχνη ζωής πού έφτιαξαν γι ‘αυτούς !.. και αυτή είναι η απόδειξη γιά την αποτυχία όλων των προσπαθειών να πείσουμε όλους αυτούς τούς ελεύθερους «απολίτιστους» κάτοικους τής γης να εγκαταλείψουν αυτόν τον θαυμαστό τρόπο ζωής για ένα οργωμένο έδαφος ».
Μετά από όλα αυτά, είμαι έκπληκτος γιατί ο οποιοσδήποτε έχει αναπτύξει την γεωργία. Το ερώτημα γιατί οί Αβοριγίνες της Αυστραλίας ποτέ δεν ανέπτυξαν την γεωργία είναι εύκολο να απαντηθεί και δεν έχει τόσο ενδιαφέρον ή απάντηση ,όσο το ζήτημα πού προκύπτει για μένα: γιατί οι Δυτικοί του εικοστού αιώνα, δεν αναπτύσσουν ποτέ τον τρόπο ζωής των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών;
άρθρο τού Κιμ Χίλ
Creative Ecology
Deep Green Resistance