3 Μαρτίου «Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής»
Ανθέων 72, 124 61, Χαϊδάρι | http://naturefriends-gr.blogspot.gr
Mail: naturefriendsgreece@gmail.com – Τηλ. FAX: 215 5257408
1/3/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΗΕ: «Ήρθε η ώρα να σοβαρευτούμε για το έγκλημα της άγριας ζωής»
Η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής καθιερώθηκε από το 2013, σε μια προσπάθεια του ΟΗΕ να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ανθρωπότητα, αλλά και να πάρει μέτρα προκειμένου να σταματήσει το τεράστιο οργανωμένο έγκλημα που συντελείται με κίνητρο το κέρδος. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επέλεξε την 3η Μαρτίου ως Παγκόσμια ημέρα, γιατί την ημέρα αυτή, το έτος 1973, υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. η «Σύµβαση για το διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων µε Εξαφάνιση Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας» (CITES).
Η λαθροθηρία και η λαθρεμπορία άγριας πανίδας και χλωρίδας δεν είναι ένα νέο παγκόσμιο φαινόμενο. Στις μέρες μας όμως παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις με την αύξηση της ζήτησης και την εμπορία μέσω διαδικτύου. Δεν είναι τυχαίο το μήνυμα που απηύθυνε με αφορμή τη φετινή επέτειο ο Γραμματέας του ΟΗΕ Ban – Ki moon, στο οποίο μεταξύ των άλλων υπογραμμίζει ότι «το Παράνομο εμπόριο άγριας ζωής είναι μια αυξανόμενη και εξελισσόμενη διακρατική μορφή της εγκληματικότητας, συγκρίσιμη με άλλα ολέθρια παραδείγματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων, το λαθρεμπόριο διαφόρων ειδών και πετρελαίου… Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την αυξημένη συμμετοχή (στη λαθροθηρία και λαθρεμπορία) δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος και παράνομων μη κυβερνητικών ένοπλων ομάδων».
Στην Ασία και στην Αφρική το παράνομο κυνήγι ρινόκερων, ελεφάντων και τίγρεων συνεχίζεται με μοναδικό κίνητρο το κέρδος (το κέρατο του ρινόκερου πουλιέται 40.000 Ευρώ το κιλό). Πρόσφατα συνελήφθη στη Βραζιλία ο Εζεκιέλ Αντόνιο Καστάνια, ο οποίος φέρεται να ήταν ο επικεφαλής ενός μεγάλου δικτύου, το οποίο καταλάμβανε παράνομα ομοσπονδιακές εκτάσεις στον Αμαζόνιο, τις αποψίλωνε και στη συνέχεια πωλούσε σε κτηνοτρόφους βοοειδών. Ο Καστάνια και η εγκληματική «παρέα» του αποψίλωσε το 20% του Αμαζονίου!!!.
Η λαθροθηρία και λαθρεμπορία, περιορίζει μέχρι εξαφάνισης την άγρια πανίδα και τη χλωρίδα, υποβαθμίζει τους οικοτόπους και αυξάνει τον κατάλογο των απειλούμενων ειδών στα «κόκκινα βιβλία πανίδας και χλωρίδας» (Red Books)
Στη χώρα μας η αρκούδα, ο λύκος, η Ευρασιατική βίδρα, ενώ συνδέονται με την υγεία των δασών και την ισορροπία των οικοσυστημάτων, απειλούνται, παρά τις προσπάθειες για την προστασία τους που καταβάλλουν αρκετές ΜΚΟ και εθελοντές.
Το παράνομο κυνήγι, και ιδιαίτερα των άγριων ωδικών πτηνών που γίνεται με δίκτυα, ξόβεργες κ.λπ., «η σκλαβιά» τους σε κλουβιά και η εμπορία τους από ειδικά καταστήματα αλλά και ανοιχτές αγορές και παζάρια (π.χ. Σχιστό Σκαραμαγκά) συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται με σχετική νομοθεσία όπως π.χ. με Ν. 1335/83 «Κύρωση Διεθνούς Σύμβασης για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής και του Φυσικού Περιβάλλοντος της Ευρώπης».
Με ιδιαίτερη οδύνη πληροφορηθήκαμε ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής έπειτα από καταγγελία διαπίστωσε (12/1/2015) τον θάνατο τεσσάρων δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Οι ΦτΦ/NFGR έχουν συνυπογράψει το αίτημα της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΗΤΩΔΩΝ (Π.Κ.Α.Κ.) με το οποίο ζητείται απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών χωρίς φωτογραφικές εξαιρέσεις. (5.9.2014).
Παρουσιάζοντας τις θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece, ειδικότερα για τα αρωματικά φυτά, την Ελληνική Χλωρίδα, και τους Οικοτόπους /Ενδιαιτήματα (4/8/2014) μεταξύ των άλλων υπογραμμίζαμε:
1. Η Ελληνική Χλωρίδα αποτελεί χρόνια τώρα αντικείμενο παράνομης εμπορίας στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή «αγορά». Ιδιαίτερα πολλά από τα ενδημικά φυτά της χώρας μας, βρίσκονται σε Βοτανικούς Κήπους του εξωτερικού και σε ιδιωτικές συλλογές (ερμάρια). Ορισμένα από αυτά τα είδη είναι καταγεγραμμένα στο Κόκκινο Βιβλίο/ Red Data Βook of Rare and Threatened Plants (σπάνια και απειλούμενα είδη) ή προστατεύονται με Διεθνείς Συμβάσεις…
2. Σύμφωνα με την μεταπτυχιακή διατριβή στο Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ της κας Βικτώριας Μεντέλη, για το «Ηλεκτρονικό Εμπόριο Φυτικών Ειδών», περισσότερα από 145 είδη βοτάνων και αρωματικών φυτών της ελληνικής φύσης, δηλαδή το 10% της ενδημικής Ελληνικής Χλωρίδας, διακινείται παράνομα μέσω Διαδικτύου. Υπογραμμίζουμε ότι ο νόμος 3937/2011 ΦΕΚ 60/Α/2011 για τη Διατήρηση της βιοποικιλότητας απαγορεύει την εμπορία ενδημικών φυτών.
Οι πολίτες αλλά και οι κρατικοί φορείς, θα πρέπει να προστατέψουν την άγρια ζωή, τη χλωρίδα και την πανίδα και να πάρουν σοβαρά υπόψη τους τη φετινή σύσταση που απευθύνει ο Γραμματέας του ΟΗΕ «Ήρθε η ώρα να σοβαρευτούμε για το έγκλημα της άγριας ζωής»
Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefreinds Greece υιοθετούν την έκκληση του Ban – Ki moon, εφαρμόζουν στην πολιτική και στη δράση τους το σύνθημα «Γνωρίζουμε τη φύση και την προστατεύουμε» και ως ένα πρώτο δείγμα της «σοβαρότητας» που θα πρέπει να επιδείξει η χώρα μας είναι η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας των τσίρκο με άγρια ζώα και της αιχμαλωσίας κητωδών χωρίς φωτογραφικές εξαιρέσεις.
Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI http://www.nfi.at συμμετέχουν 45 εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συγκαταλέγονται στους GREEN10/G10, που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ευρώπη.