[Εύβοια] Ο 10ημερος αγώνας ενάντια στον ανεμολογικό στο Καδίτικο – Ενημέρωση, συμπεράσματα

https://athens.indymedia.org/post/1630665/

από Πρωτοβουλία Κατοίκων Κύμης Αλιβερίου

03/06/2024 7:25 μμ.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Στις 20 Μαΐου, μισθωμένο συνεργείο από τον όμιλο Motor Oil (Βαρδινογιάννης) ξεκίνησε την εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού στο Καδίτικο στην Τούρλα. Αμέσως κόσμος από πολλά χωριά ανέβηκε στο βουνό, προσπαθώντας να μπλοκάρει την εγκατάσταση, πράγμα που έκανε για μερικές ημέρες, λόγω των πολυάριθμων παρανομιών, που διέπραττε η εταιρεία και τα συνεργεία της.

Με αυτές τις παρανομίες – πχ ρίψη τσιμέντου ενώ απαγορευόταν από την άδεια, χρήση σκαπτικού που επίσης απαγορευόταν, εκσκαφή ακριβώς δίπλα από αρχαιολογικές θέσεις, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού χωρίς άδεια, εγκατάσταση καμερών σε δημόσιο χώρο – και έπειτα από ενέργειες των κατοίκων και του δικηγόρου Δημήτρη Σουφλέρη (καθημερινή παρουσία στο βουνό και μηνύσεις στο ΑΤ Κύμης) καταφέραμε τις πρώτες μέρες να σταματάμε τις εργασίες.

Το ίδιο συνεργείο είχε ξαναπροσπαθήσει την εγκατάσταση του ιστού στο ίδιο σημείο πριν από δύο χρόνια περίπου και οι αγωνιζόμενοι με νομικές ενέργειες την είχαν σταματήσει. Ο λόγος ήταν ότι η προσέγγιση στο σημείο εγκατάστασης γινόταν μέσα από ιδιωτικό δρόμο, που ανήκει σε τρεις κατοίκους της περιοχής (αδερφές και πατέρας). Η αχίλλειος πτέρνα της εταιρείας ήταν ότι περνούσε μέσα από τον συγκεκριμένο ιδιωτικό δρόμο χωρίς να έχει ρωτήσει ή να έχει πάρει άδεια από τους ιδιοκτήτες. Η διέλευση με ερώτηση ή χωρίς ή ακόμα και η απαγόρευση διέλευσης είναι κάτι που βασίζεται στο εθιμικό δίκαιο – δηλαδή το τι συνήθιζαν να κάνουν οι χωριανοί – και επιλύεται στα αστικά δικαστήρια, όχι στα ποινικά. Γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και αν χαθεί η υπόθεση για του ιδιοκτήτες, δεν συνιστά κάποιο αδίκημα.

Παρά όμως την καλή θέληση των ιδιοκτητών, εμφανίστηκε τέταρτο πρόσωπο της οικογένειας, το οποίο ήταν εμφανές ότι δεν ενδιαφερόταν καθόλου για τα Κοτύλαια και την επιβίωσή τους και προσπάθησε μανιωδώς να μην προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες ώστε να σταματήσει η εγκατάσταση.

Πέρα από το ζήτημα του χωραφιού, μετά τις μηνύσεις και τις καταγγελίες που έγιναν για τις παρανομίες της εταιρείας, ο εισαγγελέας διέταξε αυτοψία από το δασαρχείο και όταν η δασάρχης Αλιβερίου μετέβη στο σημείο, βάφτισε όλες τις παρανομίες νόμιμες προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες.

Παράλληλα ενημερώθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων για πιθανή ύπαρξη αρχαίων ευρημάτων στον χώρο και ενώ σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθείται μια διαδικασία πολλών ημερών, στην περίπτωση αυτή έστειλε αμέσως αρχαιολόγο για να κάνει την αυτοψία. Και παρ’ όλο που στο έγγραφό της αναφέρει ότι υπάρχουν ευρήματα, πιθανώς της μυκηναϊκής εποχής, ούτε και αυτή η υπηρεσία σταμάτησε τις εργασίες ως όφειλε.

Ακριβώς εκεί ήταν και το σημείο καμπής της ήττας μας, χωρίς να σημαίνει ότι αυτός ο δεκαήμερος αγώνας δεν ήταν κάτι πολύ όμορφο, που άφησε πολύ σημαντικές παρακαταθήκες.

Η σημαντικότερη παρακαταθήκη είναι η συνάντηση είτε στο βουνό είτε στον δρόμο τόσων ανθρώπων της περιοχής, που νοιάζονται για τα βουνά και τα χωριά τους και είναι διατεθειμένοι και διατεθειμένες να αγωνιστούν.

Αυτή η κοινωνική συσπείρωση φάνηκε και από την παρουσία δεκάδων στο Δημοτικό Συμβούλιο στα Κριεζά την Τρίτη 28 Μαΐου, όπου ανάγκασε μετά από ώρες διεκδίκησης και πίεσης ακόμα και τον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου να βγάλει μια ανακοίνωση υπεράσπισης του βουνού. Η οποία υπεράσπιση έμεινε για άλλη μια φορά στα λόγια και στα χαρτιά, καθώς δεν έγινε καμία ουσιαστική ενέργεια για αυτό από την πλευρά του Δήμου.

ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ

Παρ’ όλη τη θαυμαστή προσπάθεια των κατοίκων να αντισταθούν, υπήρξε και υπάρχει και ένα μέρος της κοινωνίας, που τρώει αμάσητη την καραμέλα του “δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”.Θα μπορούσαμε και μπορούμε να κάνουμε πολλά!

Αν στο βουνό ήταν 100-150 άνθρωποι, οι πιέσεις που θα ασκούνταν και οι εξελίξεις θα ήταν διαφορετικές. Αν συμμετείχαν και έρχονταν στο βουνό θα μπορούσαν κάλλιστα να πιέσουν κοινωνικά το τέταρτο πρόσωπο της οικογένειας του ιδιωτικού δρόμου να μην είναι με το μέρος του Βαρδινογιάννη. Θα μπορούσαν να σταθούν σε μια συγκέντρωση στον ιδιωτικό χώρο του χωραφιού, κάτι που δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα, αλλά αστική διένεξη και να μην αφήσουν την εταιρεία να περάσει. Και χίλια άλλα δυο πράγματα θα μπορούσαν να κάνουν και η μάχη αυτή να ήταν κερδισμένη, όπως και στην πρώτη απόπειρα.

Η ίδια ηττοπάθεια χαρακτηρίζει και τη συμπολίτευση του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, κάτι που δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι γίνεται από αφέλεια. Για παράδειγμα, δημοτικοί σύμβουλοι μας έλεγαν από την αρχή ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, την ώρα που με μηνύσεις απλών πολιτών, η εταιρεία αναγκάστηκε να σταματήσει τις εργασίες. Δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης είπαν το ανήκουστο ότι δεν μπορούσε η τεχνική υπηρεσία να ήταν στο βουνό, όταν η κύρια μάχη ήταν για το αν ο δρόμος είναι δημόσιος δασικός, όπως υποστήριζε η Δασάρχης ή ιδιωτικός όπως υποστήριζε ο κόσμος του αγώνα, η ιδιοκτήτρια, οι επικυρωμένοι δασικοί χάρτες του κράτους και εκ των υστέρων άλλοι/ες δέκα μηχανικοί. Όταν πολλοί από τους δημοτικούς συμβούλους είναι και οι ίδιοι μηχανικοί και θα μπορούσαν και να βοηθήσουν και με αυτήν τους την ιδιότητα.

Επίσης ο δήμαρχος, όπως και ο δικηγόρος του Δήμου, είπαν το κλασικό “τι κερδίζουμε με τις καθυστερήσεις;”. Δεν τους περνάει από το μυαλό ότι όλες αυτές οι “επενδύσεις” είναι είτε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις είτε χαμηλότοκα δάνεια που δίνονται στο Βαρδινογιάννη και το να αυξάνεται η χρονοτριβή και η αβεβαιότητα της “επένδυσης” είναι κάτι που αυξάνει το κόστος για την εταιρεία ενώ μπορεί να χάσει και χρονικά όρια για το Ελντοράντο των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Αυτό ακριβώς είναι που αποτελεί και τον στρατηγικό μας στόχο και έτσι ακριβώς κερδίζονται οι αγώνες.

Από την αντιπολίτευση, μόνο ο Κώστας Κέκκης από τη Λαϊκή Συσπείρωση ήταν όλες τις μέρες παρών στο βουνό, ενώ από την άλλη πλευρά, στην εγκατάσταση του ιστού και την προσπάθεια καταστροφής των Κοτυλαίων συνέβαλε μέσω της επαγγελματικής του ιδιότητας υποψήφιος με τον συνδυασμό Νέοι Ορίζοντες. Δεν είδαμε κάποια ανακοίνωση καταδίκης, ούτε κάποια παραίτηση, ούτε καν κάποια αυτοκριτική. Η παρουσία του Αντιδημάρχου Κονιστρών και δημοτικού συμβούλου των Νέων Οριζόντων για πολύ λίγο στο βουνό ήταν καθαρά διακοσμητική. Την Τετάρτη δε, μετά το Δημοτικό Συμβούλιο και ουσιαστικά τελευταία μέρα των εργασιών, οι ελάχιστοι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που βρέθηκαν στο βουνό, δεν προχώρησαν σε μηνύσεις για να σταματήσουν έστω και την τελευταία στιγμή την εγκατάσταση.

ΕΝΑ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΤΑ ΔΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Το Δασαρχείο Αλιβερίου ξέραμε έως τώρα ότι αποτελούσε εκτελεστικό όργανο της ΤΕΡΝΑ. Τώρα που άλλαξε διοίκηση, είναι εμφανές ότι αποτελεί εκτελεστικό όργανο του Βαρδινογιάννη.

Μιλάμε για ένα δασαρχείο, όπου όλοι και όλες στην περιοχή γνωρίζουν πως η ταρίφα παλαιότερα για να τους αποχαρακτηρίσει ένα χωράφι από δασικό ήταν δύο χιλιάδες ευρώ. Ένα δασαρχείο, όπου όλη αυτή η καταστροφή που έχει γίνει στην Καρυστία έχει τη δική του σφραγίδα. Ένα δασαρχείο, που η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε παύσει από δασάρχη μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και είχε βάλει μέλος της ΝΔ, το 2017, επειδή η πρώτη δεν υπέγραφε την καταστροφή που ήθελαν οι εταιρείες.

Για αυτό ακριβώς το δασαρχείο, ο αντιδήμαρχος Δημάς είπε το αδιανόητο: “αφού το είπε το Δασαρχείο αυτό είναι το νόμιμο”. Μήπως και ο χρηματισμός των δυο χιλιάρικων, επειδή το έλεγαν παλαιότερα υπάλληλοι ή αξιωματούχοι του Δασαρχείου Αλιβερίου, ήταν και αυτός νόμιμος;

Η δασάρχης ισχυρίστηκε το καταφανές ψέμα ότι “ο δρόμος είναι δημόσιος δασικός”. Από την εικόνα που επισυνάπτεται, η οποία είναι από τους επικαιροποιημένους δασικούς χάρτες του κράτους, φαίνεται καθαρά ότι μέρος του δρόμου είναι ιδιοκτησία. Όπως επίσης και από τις συμβουλές πολλών μηχανικών που ασχολούνται επαγγελματικά με το θέμα. Η ΔΑΣΑΡΧΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ.

ΠΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Κύμης και της Κονίστρας, αλλά και όσοι από πιο μακρινά χωριά υποστηρίζουν τον αγώνα μας με την δυναμική παρουσία τους δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προσπάθεια υπεράσπισης του τόπου μας και των ζωών μας.

Όλοι γνωρίζουμε πλέον τα σοβαρά προβλήματα που επιφέρει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να σταματήσουμε την καταστροφή, με νομικές ενέργειες και δυναμικές παρεμβάσεις στο δασαρχείο, στο δήμο, στις υπηρεσίες που κλείνουν τα μάτια στις παρανομίες των εταιρειών.

Καλούμε όλους τους κατοίκους να συμμετάσχουν ενεργά στον αγώνα. Η δική μας μεγάλη παρουσία και συμμετοχή είναι εκείνη που θα πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις.

ΔΕΝ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ

ΜΕ ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ

 

Πρωτοβουλία Κατοίκων Κύμης Αλιβερίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *