Νέες εγκρίσεις “μεταλλαγμένων”

http://peliti.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=679%3A2015-04-25-15-15-09&catid=21%3Aplaisio&Itemid=18&lang=en

Written by Βάσω Κανελλοπούλου | 25 April 2015
Ενώ μόνο ένα γενετικά τροποποιημένο προϊόν (το καλαμπόκι MON 810) επιτρέπεται επί του παρόντος να καλλιεργηθεί στα εδάφη της Ευρώπης, εγκρίθηκαν δυστυχώς στις 24 Απριλίου για εμπορική εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση δέκα νέα γενετικά τροποποιημένα διατροφικά προϊόντα (Γ Τ Ο ή «μεταλλαγμένα»). Ταυτόχρονα, ανανεώθηκε η έγκριση άλλων επτά Γ Τ Ο προϊόντων η οποία είχε λήξει και τέλος, εγκρίθηκε η εισαγωγή δύο ειδών από «μεταλλαγμένα» γαρύφαλλα!
Οι νέες εγκρίσεις για εμπορική εισαγωγή θα ισχύουν για 10 χρόνια και τα προϊόντα αυτά (καλαμπόκι, βαμβάκι,σόγια και ελαιοκράμβη) ανήκουν στις εταιρίες Monsanto, DuPont, Bayer, BASF. Θυμίζουμε έχει προηγηθεί η έγκριση εισαγωγής 58 γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (Γ Τ Ο) στην Ευρώπη και μέσω αυτών των εγκρίσεων έχουμε κυριολεκτικά γεμίσει γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές.
Είναι επομένως επείγον να στραφούμε άμεσα στον τοπικό μας πλούτο στον τομέα των ζωοτροφών καθώς ειδικά σε αυτήν την περίπτωση ο καταναλωτής δεν ενημερώνεται προκειμένου να μπορεί να αντισταθεί. Δηλαδή δεν γνωρίζουμε εάν το κρέας τα αυγά το γάλα τα γιαούρτια και τα τυριά που αγοράζουμε προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με «μεταλλαγμένα¨. Μόνον ο κτηνοτρόφος το γνωρίζει και δεν έχει υποχρέωση να μας ενημερώνει.
Αντίθετα κάθε ανθρωπο-τροφή που περιέχει «μεταλλαγμένο» συστατικό είναι υποχρεωτικό να έχει σήμανση στην Ευρώπη και να γράφει: περιλαμβάνονται γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί. Η σήμανση έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν μόνον ελάχιστα «μεταλλαγμένα» στα ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ. Από τη σήμανση εξαιρούνται τα ίχνη γενετικά τροποποιημένου συστατικού.
Η πρόσφατη έγκριση εισαγωγής «μεταλλαγμένων» αποτελεί προπομπό της νέας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ η οποία αποκαλείται ΤΤΙΡ (Διατλαντική Συνεργασία για Εμπόριο και Επενδύσεις) και βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των μυστικών διαπραγματεύσεων. Όταν εγκριθεί, θα είναι πιο δύσκολη η αντίσταση στην ελεύθερη διακίνηση των Γ Τ Ο. Τελικά η μόνη εγγύηση για να μη γίνουμε πειραματόζωα είναι η ανάπτυξη του δικού μας αγροτικού πλούτου. Γι΄ αυτό το ΠΕΛΙΤΙ επικεντρώνει σε θετικές δράσεις που αξιοποιούν τους τοπικούς μας πόρους και μας κάνουν πιο αυτάρκεις και δυνατούς.
Βάσω Κανελλοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *