Water’s Date of Death

https://mpalothia.net/peristeri-ekdilosi-apo-tin-protovoulia-gia-ti-diethnistiki-allilengyi-sti-mesogio-paraskevi-2704-2030/

 

 

Περιστέρι: Εκδήλωση από την «Πρωτοβουλία για τη διεθνιστική αλληλεγγύη στη Μεσόγειο» [Παρασκευή 27/04, 20:30]

 

Το Hasankeyf και η Sûr είναι δύο ιστορικές τοποθεσίες που κατοικούνται από ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια στις όχθες του Τίγρη στην Άνω Μεσοποταμία. Για χρόνια, οι δύο περιοχές αντιμετωπίζουν συστηματική καταστροφή από το AKP, κυβερνόν κόμμα της Τουρκίας. Ωστόσο, οι δύο αυτές τοποθεσίες έχουν γίνει σύμβολα της αντίστασης ενάντια στην κοινωνική και οικολογική καταστροφή από μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα καθώς και από τον πόλεμο που επιβλήθηκε στον λαό από το τούρκικο κράτος.

Το Hasankeyf κατοικείται εδώ και 12.000 χρόνια, υπάρχει γύρω από την κοιλάδα του Τίγρη και όλα αυτά τα χρόνια έχει βιώσει μια στοιχειώδη καταστροφή, και αποτελεί μια μοναδική καθιέρωση της ιστορίας, του πολιτισμού και της φύσης. Όσον αφορά την πολιτισμική κληρονομιά, υπερβαίνει από πολλές απόψεις αυτή της Εφέσου, της Τροίας και της Καππαδοκίας. Πληρεί εννέα από τα δέκα κριτήρια της UNESCO,  παρόλα αυτά δεν εμπόδισε την κατασκευή του φράγματος του Ιλισού, φράγμα το οποίο επηρεάζει σοβαρά και τους Μεσοποτάμιους βάλτους στο Νότιο Ιράκ και τα οποία αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCE από το 2016. Με την ολοκλήρωση του φράγματος του Ιλίσου, ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα φράγματα παγκοσμίως, θα καταστραφεί η ζωή 80.000 ανθρώπων στο Βόρειο Κουρδιστάν. Για 20 ολόκληρα χρόνια διοργανώνονται διαδηλώσεις και αντιστάσεις από του πληγέντες αλλά και αλληλέγγυους για να σταματήσουν τα έργα, ωστόσο κάθε φορά η κυβέρνηση του AKP άλλαζε το νόμο ή επιδοτούσαν με νέα χρηματοδότηση προκειμένου να συνεχιστεί το έργο, καθώς το φράγμα αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο για οικονομικό-πολιτικούς στόχους. Τα έργα στο φράγμα συνεχίζουν με την έντονη στρατιωτική παρουσία, επιβάλλοντας έτσι μεγάλες καταστροφές για εκατομμύρια ανθρώπους. Πολυεθνικές εταιρείες εμπλέκονται στην κατασκευή του φράγματος (όπως η Andritz, Αυστριακών συμφερόντων), ή στην μετεγκατάσταση των 300 μνημείων (η Bresser, Ολλανδικών συμφερόντων). Οι πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούνται από την Τουρκική κυβέρνηση ως μέσω προπαγάνδας για την διάσωση του Ηasankeyf.

Η Sϋr είναι η παλαιά πόλη του Amed (Diyarbakir) με ένα συνεχείς παρελθών περίπου 7.000 ετών. Η περιοχή αυτή έχει έντονο πολιτικό χαρακτήρα, έτσι από το 2007 οι κάτοικοι αυτοοργανώνονται σε δημοκρατικά συμβούλια για περαιτέρω δημοκρατία και για την απελευθέρωση των γυναικών. Όταν το 2015, η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε τον μονομερή πόλεμο ενάντια στον κουρδικό πληθυσμό, η περιοχή της Sϋr, καθώς και άλλες πόλεις, υπέστησαν μεγάλες  καταστροφές, κτυπήθηκαν άγρια και διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η μεγαλύτερη καταστροφή στη Sûr, που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2015,  έχει γίνει μετά το επίσημο τέλος των ένοπλων συγκρούσεων στις 10 Μαρτίου 2016. Έκτοτε τα σπίτια 25.000 εκτοπισμένων κατοίκων έχουν κατεδαφιστεί. Το ίδιο συνέβη και για τους 175.000 ανθρώπους σε άλλες πόλεις όπως το Cizre, τη Nisebin (Νίσιβις) και τη Şirnex (Σιρνάκ), όπου τουλάχιστον 400 πολίτες έχουν σκοτωθεί εν ψυχρό από κρατικές δυνάμεις. Αυτά τα εγκλήματα έχουν καταγραφεί και εξακριβωθεί από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε μια έκθεση που διεκπεραιώθηκε στις 10 Μαρτίου 2017.

Η συνεχιζόμενη καταστροφή του Hasankeyf και της Sûr μπορεί να συγκριθεί  με την καταστροφή του Ναού του Βούδα στο Αφγανιστάν από τους “Ταλιμπάν” και της Παλμύρας στη Συρία από το “Ισλαμικό Κράτος”. Αν ένα κράτος καταστρέφει εκ προθέσεως την μοναδική πολιτισμική και φυσική κληρονομία – όπως συμβαίνει με την Τουρκία – τα άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ δεν πρέπει να σιωπούν. Ειδικότερα τίθεται σε αμφισβήτηση ο ρόλος της ΕΕ, που συν της άλλης εστιάζει στην συνέχιση των συμφωνιών με  την τουρκική κυβέρνηση για τους πρόσφυγες πράγμα που σημαίνει ότι υποβαθμίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να αμφισβητηθεί εάν οι άνθρωποι και οι συνειδητοποιημένες πολιτικές οργανώσεις αυξήσουν τις δημόσιες πιέσεις. Σας καλούμε να εκφράσετε την αλληλεγγύη με τους ανθρώπους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή του Hasankeyf και της Sûr. Η υπεράσπιση  των δύο αυτών περιοχών είναι ακόμα εφικτή και μπορεί να δώσει ελπίδα για αγώνες ενάντια σε άλλες πολιτισμικές – κοινωνικές – οικολογικές καταστροφές και μπορεί να ενισχύσει την προοπτική για την ειρήνη.  Το ΑΚΡ δεν είναι τόσο ισχυρό όσο προσποιείται.

Όπου βρίσκεστε, στις πόλεις σας,  οργανώστε μια δράση το Σάββατο 28 Απριλίου 2018. Μια δράση με δημιουργικότητα που να δώσει έναυσμα και να συμπεριλάβει άλλα σχήματα και φορείς. Καταδικάστε τον ρόλο των κυβερνήσεων, των πολυεθνικών εταιριών, των τραπεζών και των διεθνών οργανισμών όπως ο OΗΕ.

11.02.2018
Οικολογική Κίνηση Μεσοποταμίας
Πρωτοβουλία Κρατήστε το Hasankeyf  Ζωντανό.
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: mehdiplo@riseup.net
Ιστοσελίδα: www.hasankeyfgirisimi.net

μετάφραση: πρωτοβουλία για τη διεθνιστική αλληλεγγύη στη Μεσόγειο

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *